Sundbyberg – en stor småstad
För ungefär 150 år sedan, på 1870-talet, stod Stockholm och Sverige inför stora förändringar. Det var under denna tid som Sverige på allvar började industrialiseras, och människor flyttade i stora skaror från landsbygden in till städerna, inte minst till Stockholm där de flesta jobben fanns. Staden blev allt mer trångbodd och människor började se sig om efter platser i stadens närhet där de kunde bo och samtidigt kunna ta sig till platser där det fanns arbete. Lilla Sundbyberg gick under slutet av 1800-talet igenom sin förvandling från en samling gårdar på landet till ett modernt samhälle.
Redan 1877 fick Sundbyberg sin järnvägsstation längs med linjen Stockholm – Bergslagen och detta underlättade förstås kommunikationerna avsevärt. Mot slutet av 1870-talet hade många arbetarfamiljer bosatt sig i Sundbyberg på de nyuppstyckade tomterna vars priser hölls låga för att locka människor från staden.
Det händer saker
Så småningom började också industrier och verkstäder slå upp sin verksamhet i Sundbyberg, många människor kunde sysselsättas i stenhuggerier och andra industriverksamheter. Bönder från kringliggande gårdar sålde sina varor på torget och Sundbyberg blev ett litet handelscentrum. År 1888 blev Sundbyberg en egen köping och 1927 blev man egen stad, till ytan Sveriges minsta, vilket man är än idag. Vid denna tid fanns många fabriker och verkstäder, bland annat var Sundbybergs första bilverkstad (länken leder dock till en annan, modern bilverkstad) även bland de första i Sverige. Marabou hade också startat upp sin verksamhet i Sundbyberg samt många andra industrier.
Större och större fast litet
Under efterkrigstiden fortsatte Sundbyberg att växa inom sina relativt små gränser, varje decennium såg ett nytt bostadskvarter dagens ljus. Storskogen, Ör, Hallonbergen, Rissne och senast Stora Ursvik. Detta gör Sundbyberg till Sveriges mest tätbefolkade kommun. Numera finns allt man kan önska sig av en modern stad i Sundbyberg, ett stort antal restauranger och butiker, banker, bilverkstäder, outlets, samt goda kommunikationsmöjligheter med bussar, pendeltåg och tvärbana.
Se Sundbyberg
Att bara spatsera omkring i centrala Sundbyberg och insupa stadskvarteren och småstadslivet räcker gott och väl för att fördriva en eftermiddag. Några platser är dock särskilt värda ett besök, Tornparken till exempel, döpt efter det vackra vattentornet som stod klart redan 1912. I tornet finns numera en restaurang. Den kände konstnären och skulptören Carl Fagerberg levde och verkade i Sundbyberg och flera av hans verk finns att beskåda i trakten. Vid Fredsgatans rondell står statyn Spjutkastaren; från början var den tänkt att pryda sin plats utanför Stockholms stadion, men hamnade i stället vid Sundbybergs idrottsplats. På torget står en annan staty, ”Den lyckliga familjen”, som trånar över en fontän - det perfekta stället för en glass en varm sommardag.
Sundbyberg är en småstad med storstadskaraktär, den perfekta blandningen av puls och harmoni. Det är lätt att ta sig hit och härifrån och lika lätt att stanna.
Andra inlägg
- Anlita en pålitlig arkitekt i Stockholm
- Vårdnadstvist en juridisk väg att enas
- Ombyggnad eller tillbyggnad med byggfirma i Stockholm
- Däckhotell i Stockholm – en trygg plats för däcken
- Trädfällning på Värmdö – ett fall för proffsen
- Isolering i Stockholm gör det varmt på vintern
- Säkerhetsdörrar i Stockholm – för trygghetens skull
- Golvslipning ger möjligheter i Stockholm
- Badrumsrenovering med totalentreprenad i Bromma
- Fasadrenovering gör din dröm verklig i Stockholm