Blogg

Billigare målare i Åkersberga

9 okt 2019

Att söka en bit utanför stan efter målare är en bra idé. Du får en lika bra målare i Åkersberga som i innerstan, men till ett bättre pris.

Ska ni måla om hemma? Målning är ett hantverk som många gärna tar sig an själv, för att spara pengar och för att kunna sprida ut arbetet och ”ta det lite som det kommer”. Det finns dock många fördelar med att överlåta målningen åt ett proffs.

Målning är ett hantverk. De som jobbar som målare går en lång utbildning där de får kunskaper i färglära, kemi, de olika fysikaliska egenskaperna hos olika material och så vidare. De får så klart också lära sig själva hantverket, hur man skaffar sig en bra teknik och vilka verktyg och penslar som passar bäst till olika moment i målningen. Det är inte kunskap som är medfödd hos människan, och även om det kan se lätt ut att stryka färg på en vägg så kommer slutresultatet alltid att bli bättre när en professionell målare gör jobbet.

Målare i aktion

Många fördelar med en yrkesmålare

Ta bara en sådan sak som förarbetet. En riktig målare ägnar den allra största delen av sin arbetstid att skapa en bra grund för sin målning eller tapetsering, för han vet att det är bara så man kan få slutresultatet att se perfekt ut. Små, små ojämnheter, skarvar och områden som spacklats slarvigt kommer att lysa igenom i det färdiga resultatet. Så ser väggarna ofta ut hemma hos de som målat själva, men aldrig hos dem som anlitat professionella målare.

Bor du i Stockholm kostar saker mer, och det är du antagligen van vid. Just hantverkare som målare finns det dock gott om, och eftersom målning räknas som renovering och förbättring i hemmet så kan man dra av hälften av arbetskostnaden med ROT.

Hitta en målare i Åkersberga

Men det finns ännu ett sätt att komma billigare undan, och det är att anlita en målare en bit utanför stan, som i Åkersberga. Här finns flera målare som är lika skickliga på sitt hantverk som en målare i innerstan, men som inte tar lika mycket betalt. Det finns också större chans att kunna anlita en målare snabbt i Åkersberga än inne i stan, där efterfrågan är större.

Vill du hitta en bra målare i Åkersberga behöver du bara söka på Google och be om offerter från de målare du får upp. Därefter kan du i lugn och ro jämföra priser och kundomdömen av de olika målarna. Jämför också gärna med några målare i Stockholms innerstad, så kommer du tydligt att se att finns billigare målare i Åkersberga.

Läs mer på https://www.målareåkersberga.nu/

När du behöver låssmed i Järfälla

29 jul 2019

Behöver du eller önskar du att få så gott som inbrottsskyddade lås? Det finns nämligen sådana dörrar och lås, som gör att det blir mycket svårt att ta sig in olovandes i en bostad, eller företagslokal. Stockholm är en stad, som har gått från att vara ganska så skonat från inbrott under 1970-talet, till dagens storstad med brott som begås mot både bostäder och företagslokaler. Vill man därför skydda bostaden och företaget är det med lås och dörrar som är så gott som ointagliga. Man kan installera kameror invid utgångarna, eller dörrögon, som det heter när man kan kika på den som ringer på dörren.

Detta kan en låssmed hjälpa till med

Bor man, eller arbetar man i Stockholm finns det minst ett 100-tal låssmeder som alla kan hjälpa till med att förstärka skyddet av sin bostad, eller om man har ett företag, installera säkrare dörrar och lås. En låssmed är någon som kan mer än bara kopiera nycklar. Många arbetar just med bättre säkerhetssystem också och kan ge råd och stöd för mer säkra fastigheter och bostäder. 

 1. Hjälp vid borttappade nycklar – vem har inte varit med om att tappa bort en nyckel? De flesta, har med största säkerhet varit med om det. Och har det inte hänt på grund av slarv, kan man ha blivit av med nycklar genom att någon tjuv har kommit över dem av ficktjuvar. Den som har varit med om att inte kunna komma in för att man har tappat bort nycklarna vet att det är då man behöver en låssmed som rycker ut, oavsett när på dygnet som det händer. Många låssmeder har alltså låsjour som det heter, när de rycker ut.
 2. Installera en dörrstängare – en automatisk dörrstängare är en montering som ser till att dörren stängs bakom en, när som helst. Har man händerna fulla med saker och behöver kunna stänga dörren och inte har möjlighet att räcka ut handen och stänga dörren hjälper en dörrstängare. Vill man se till att en dörr garanterat stängs efter varje besökare så är en dörrstängare självklar.
 3. Få lås på fönster – har man fönster nära markplan eller tillgängliga nära någon stege eller brandtrappa, vill man säkert att de fönster som man har i fastigheten är så säkra som möjligt. Då kan man se till så att de är det genom att installera fönsterlås som man bara kan öppna med en kod.
 4. Få säkrare dörrar – en låssmed kan även installera mer säkra dörrar genom att montera inbrottsskyddade lås och dörrar. Vill man kan man även vilja ha dörrögon, som kikhålen genom dörren heter. Då har man som privatperson alltid möjlighet att antingen låta bli att öppna dörren eller hinna förbereda sig innan man öppnar dörren.

Behöver du få tag i en låssmed i Järfälla? Läs då mer på: https://www.låssmedjärfälla.se.

Allt färre tryckerier i Stockholm

24 jun 2019

Mycket har hänt sedan digitaliseringen förändrade vårt samhälle. Med de digitala texterna och bilderna och internets födelse behöver vi inte längre papper och penna för att uttrycka oss. För att spara på träden som har fått offra sig för papprets skull, är det kanske bra. VI sänder inte längre brev per post. Vi går ut på internet i stället. VI skriver på datorn och sparar dokument i datorn. Vi sänder e-post med endast en knapptryckning och vips har addressaten fått brevet. Vi behöver inte vänta flera dagar på svar. Vi får det efter några minuter i datorn.

Kommunkationen har förändrats

Allt detta har gjort att kommunikationen sker blixtsnabbt. Den har snabbat på oss människor också. Det sägs att människan fortfarande är skapt för stenåldern, men frågan är om människans hjärna också är det. Med datorernas hjälp har säkerligen hjärnan också förändrats. Och med det har sättet att tänka säkert också förändrats. Våra behov har förändrats, liksom våra sätt att arbeta, och driva företag, inte minst. Så när vi har ett företag kommunicerar vi numera på andra sätt. 

Fortfarande behöver vi tryckerier

Behovet av reklamblad och kommunikation på papper har minskat. Därför har även de som levererar de trycka papperssakerna även minskat. Helt och hållet har de inte försvunnit. Fortfarande har vi stora behov av tryckt papper; fortfarande delar vi ut reklamblad, informationsblad, vi trycker fortfarande roll-ups, har behov av stora skyltar för information och marknadsföring. Fortfarande vill vi hålla i tidningen och magasinet som vi läser. Därför har vi fortfarande stora behov av tryckeriet som ger oss de tryckta texterna och bilderna.

Fortfarande finns det alltså tryckeri i Stockholm kvar, som till exempel Åtta.45Tryckeri som är störst i Sverige, och finns i Stockholm, och i 5 städer, med 200 medarbetare och har ett framgångsrikt arbete. Produktionen sker i Järfälla i norra Stockholm och är ett av de tryckerier som har lyckats överleva digitaliseringen och har tagit till vara de behov som vi fortfarande har av tryckta broschyrer, papper och reklamblad.

Företagen behöver fortfarande tryckerier

Just av flera anledningar kommer företagen fortfarande att behöva tryckerierna för sin kommunikation. I och med att vi ska sluta använda plast, kommer företagen att behöva använda papper, kartonger och reklamblad, om inte annat för att kommunicera sin miljömedvetenhet för sina kunder.

Ingen arvsskatt vid arv av företag

10 jun 2019

Visste du att vi har tagit bort nästan all skatt i Sverige? Det gäller även i frågor som rör arvsrätt. Alltför många gånger får man höra om vilken börda det är att bo i Sverige och vilka höga skatter som vi har här. Det är inte sanningen längre. Tvärtom. Sverige har blivit det nya "skatteparadiset" i världen. Vad? Hur kan det komma sig? Vi har faktiskt tagot bort både arvsskatten, fastighetsskatten, gåvoskatten och förmögenhetsskatten. Det är endast skatt på arbete som vi inte har tagit bort. Inkomstskatten  är på så gott som 30 procent. Och det är en stor del av ens inkomst; en tredjedel.

Det var inte moderaterna

Och det som kanske är mest förvånande är kanske att det inte ens var moderaterna som tog bort dessa skatter, utan socialdemokraterna som gjorde det. Så vi kan inte skylla på en högerpolitik för detta. Skälet till just att man tog bort arvsskatten var för att rädda de mindre företagens överlevnad. Du visste väl om att man gott och väl kan ärva företag av sin förälder? På grund av de olika arvslotter som är fastställt enligt lagen, ville man inte äventyra företagens överlevnad när en fastighetsägare gick bort. För att säkerställa företagets överlevnad såg man till att ta bort arvsskatten. På så sätt slapp de nya företagsägarna som ärvde företaget av sina föräldrar, att dela på företaget, sälja ut sin andel eller låta företaget gå i konkurs för att man plötsligt skulle dela på företaget för att ha råd att betala för arvsskatten. Så idag har vi noll arvsskatt.

Anlita jurist vid osäkerhet

Om det är så att man är osäker när det kommer till arvslotter och procentandelar av arv, är det viktigt att anlita en jurist som kan hjälpa en komma till klarhet om hur det ser ut, vad som gäller och vad som är enligt lagen. När det kommer till arvslotter, kan ett testamente sällan förändra det. Ett testamente är alltid underställd lagen. Ett testamente kan endast betsämma till exempel att hälften av arvet ska gå till en sambo, eller om hälften av arvet ska gå till en välgrenhetsorganisation. Dock säger lagen att barn alltid ärver hälften av arvet och det kan inte ett testamente rubba. Då inget barn kan bli arvslös, hur gärna den avlidne än (eventuellt) önskar det. Även om det inte skulle råda osäkerhet om vem som ärver vad, är det alltid mycket viktigt att anlita en jurist just vid ett arvsskifte så att alla vet att allt går rätt till.

Förvandla en industrilokal till kontor – med Stockholm i fokus

28 maj 2019

kontor

Ett vanligt förekommande ord i dagens trendsamhälle är lokalanpassning. Det innebär ungefär samma sak som en renovering men riktar sig till den som har ett företag eller verksamhet och behöver anpassa sina lokaler eller kontor. Det finns olika delar där ombyggnationer eller estetiska åtgärder utförs. I Stockholm finns många lokaler men alla lämpar sig inte att driva verksamhet i, och då kan även tekniska delar av en lokalanpassning vara nödvändiga att utföra, så som belysning och ventilation.

Tekniska installationer

Runt om i Stockholm står många industrilokaler tomma eller delvis tomma men genom att utföra en lokalanpassning i dessa kan de absolut lämpa sig som kontor. Det behövs såklart en del jobb för att uppfylla krav om arbetsmiljö och annat men ett steg i rätt riktning är att ta tag i ventilationen. En fungerande ventilation är nödvändigt för att människor ska kunna vistas i lokalen över huvud taget. Beroende på det befintliga skicket kan man behöva byta ut hela eller delar av det nuvarande ventilationssystemet så det är bra att ha i åtanke att det blir mycket jobb.

En annan del att se över är VVS. Värme, vatten och sanitet. Viktiga delar för ett funktionellt kontor. Utan uppvärmning blir det några riktigt kyliga månader under vinterhalvåret, och rinnande vatten och andra bekvämligheter är det svårt att klara sig utan.

Belysningen är A och O

På ett kontor är det viktigt att ha bra belysning för att skapa en god arbetsmiljö.

Har du hittat en av Stockholms gamla industribyggnader och planerar att genomföra en lokalanpassning där bör du ha belysningen med på din priolista. Industrilokaler är ofta mörka och belysningen är gammal och dov. Det kan vara nödvändigt att helt byta ut den befintliga belysningen mot något mer modernt och funktionellt.

Estetiska åtgärder

Att lokalanpassa en industribyggnad kommer givetvis även att kräva estetiska åtgärder. Både väggar, golv och tak kan behöva ses över och rustas upp Den gråa betongen kanske lämpar sig i en industri men kanske inte är så trevlig på ett kontor. Med lite nytt golv, tak och en stor burk med färg går det att råda bot på det trista. Lokalens skick på det stora hela avgör såklart hur mycket jobb som kommer behöva utföras för att trolla fram ett snyggt och trevligt kontor.  

Även om det innebär mycket jobb att bygga om en industribyggnad så kommer det garanterat resultera i ett unikt kontor. Den industriella stilen ligger dessutom helt rätt i tiden men är också neutral och hållbar. I Stockholm finns mycket hjälp att få när det kommer till ombyggnationer och lokalanpassningar så att lyckas rusta upp den gamla industrin till något alldeles särskilt är absolut inte omöjligt. Det kräver bara en hel del tid och en stor dos av tålamod.

incbygg.se är en mycket kompetent och populär firma när det handlar om lokalanpassning. 

Här slänger du gips i Stockholm

28 maj 2019

Gips, både i skivor i gipsputs, räknas som grovavfall. Detta i likhet med brädor, möbler och annat som förekommer i hem men som inte kan läggas i en soppåse. Därmed ska gips sorteras i samma container som bland annat möbler, restavfall så som stoppning och isolering samt mattor och gardiner.

Efter att du arbetat med gips bör alltså överbliven gipsputs samt smådelar sopas ihop och lämnas in till återvinningscentral. Har du skivor som inte använts kan dessa antingen sparas eller säljas. gipsputsstockholm.se/ har mer information om detta.

De flesta kan lämna in på återvinningscentral. Gips läggs då i containrar som är utmärkta för grovavfall. Det kan även finnas skyltar som tydligt visar vad de olika materialen ska sorteras. Som privatperson får du lämna material till återvinningsstationer i Stockholm utan att någon kostnad uppstår. Är det företag behöver däremot en avgift erläggas.

Om du bor i hyresrätt finns ofta ett grovsoprum. I detta fall är det den fastighetsägare som har hand om fastigheten som har ansvaret att ordna så att hyresgästerna kan lämna grovsopor i ett soprum. Det brukar i detta fall bara vara uppmarkerat med ”Grovsopor”. Är det gipsputs bör detta läggas i påsar så det inte far omkring i soprummet. Är det skivor kan de ställas direkt på golvet.

Finns inte grovsoprum kan fastighetsägaren erbjuda att bortforsling sker några gånger per år. Det kan exempelvis innebära att en stor container ställs på området och att hyresgästerna får passa på att slänga grovsopor i denna under vissa dagar. Därefter körs den iväg till en återvinningstation i Stockholm där man tar hand om allt.

Det är även möjligt att beställa hämtning. Om exempelvis en mycket stor renovering skett kan det vara jobbigt att själv köra all återvinning till närmaste återvinningsstation. Då kan man istället välja lägga allt i stora byggsäckar eller att hyra en container under en begränsad tid. Fyll dessa med allt som klassas som grovmaterial och be sedan om hämtning. Här ska man däremot komma ihåg att lösningsmedel och andra kemikalier bör sorteras separat. Gipsputs och små gipsbitar kan läggas i en kartong eller påse vilket gör det lättare att förvara och förflytta.

Hitta din återvinningscentral

All information om avfall hittas på Stockholmvattenochavfall.se. Under ”Här lämnar du sopor” finns en lista på de återvinningsstationer som finns i Stockholm. Detta med exempelvis Sätra, Lövsta, Bromma och Östberga. Varje återvinningsstation presenteras även med öppettider och adress.

Vid frågor kring hur byggmaterial, gips eller annat grovavfall sorteras – Kontakta en återvinningsstation eller kommunen. 

 

 

Stressiga överlåtelser gör flyttstädning vanligare i Stockholm

22 mar 2019

Bostadsmarknaden i Stockholm är minst sagt överhettad. Det har länge varit svårt att få tag i en bostad i Stockholm, om man inte är mångmiljonär eller extremt högavlönad, och det har gjort att för studenter och låginkomsttagare som flyttar till Stockholm är det kappsäcksboende och soffsurfning som gäller, åtminstone de första åren. De som inte ger upp brukar få tag i en bostad till slut, men vägen dit kan vara lång och tuff.

Stockholm lockar

Stockholm är en fantastisk stad, och det är inte konstigt att så många väljer att flytta hit. Politikerna har också börjat inse att det behövs fler bostäder, och över hela Storstockholm byggs det som aldrig förr. Under en ganska lång tid framöver kommer det dock fortsatt att vara svårt att få tag i en bostad i Stockholm. Även om man har ett bra jobb som man klarar sig på så kan det vara svårt att få lån för att köpa en bostad, och köerna till hyresmarknaden är flera decennier långa. Paradoxalt nog är hyran i andra hand ofta högre än de utgifter man skulle haft om man fått lån och köpt en lägenhet.

Billigt med flyttstädning i Stockholm

Alla dessa flyttar har gjort att städfirmor som erbjuder flyttstädning fått ett riktigt uppsving i Stockholm de senaste åren. Flyttstädning är en populär tjänst som är riktigt billig om man ser till vad man får. En korrekt utförd flyttstädning innebär hårt och noggrant arbete som kan ta en hel dag om man är själv. Genom att anlita en flyttfirma för flyttstädningen får man i stället jobbet gjort på några timmar.

Det brukar stå i hyreskontraktet vad som ska ingå i en flyttstädning. Även den som har bott i andra hand måste genomföra en flyttstädning när man flyttar ut, om man inte klart och tydligt kommit överens om något annat. Vid en flyttstädning ska lägenheten göras helt fri från smuts och damm. Alla ytor ska rengöras, fönstren putsas och det ska vara rent bakom spis och kylskåp, golvbrunnar och avlopp ska rensas och så vidare och så vidare.

När det måste gå fort

Det är många som i samband med en flytt helt enkelt inte har tid att flyttstäda. Ofta går en flytt fort, en ny hyresgäst står på tur att flytta in i den gamla bostaden och man får inte tillträde till den nya förrän samma dag man ska lämna den gamla. Då är lösningen att anlita hjälp med flyttstädningen. En professionell städfirma får lägenheten ren och fin på några timmar, mot en kostnad som de flesta har råd med. Vi talar om ett par tusen kronor efter RUT för en städning som normalt kanske skulle ta en dag att utföra.

Att välja städfirma i Stockholm

Man ska alltid välja en städfirma som lämnar garanti på jobbet, och har en rak och tydlig kommunikation kring vad som ingår. Städfirman måste vara medveten om vad som står i hyreskontraktet avseende städningen och förhålla sig till det. Skulle du vara missnöjd med städningen kan du hänvisa till listan, och då får städarna göra om jobbet. Är det bråttom är det ändå upp till städfirman att lösa situationen, annars har du rätt att bli kompenserad.

Står du inför en stressig flytt i Stockholm, anlita en städfirma i Stockholm för flyttstädningen. Kolla dock alltid upp firman innan. På reco.se kan du se vad firmans tidigare kunder har att säga om kvalitet på städning, pris och kommunikation. Gå inte bara på priset, ett alltför lågt pris indikerar ofta att det handlar om en oseriös firma med dåliga villkor för de anställda. Genom att välja en lite dyrare firma med goda vitsord vet du att du har med en bra städfirma att göra.

Slipp köerna - kör mc

13 mar 2019

Vem blir inte frustrerad i storstadens rusningsköer till och från arbetet? Tänk vad skönt att bara glida förbi alla bilister med en motorcykel. En MC drar också betydligt mindre bränsle än stora tunga bilar vilket faktiskt gör den miljövänlig och billig i drift.

Det är något visst att köra motorcykel, man känner kraften i motorn i ett helt annat sätt än i en vanlig bil. Man känner vinddraget och får en härlig frihetskänsla när man är ute och kör. Att efter vintern få plocka fram hojen ur vinteridet och ta en efterlängtad tur.

Ta det efterlängtade körkortet

Oavsett man har körkort för bil eller är ung och längtar ut på vägarna måste man se till genomföra en utbildning för att få körkort för motorcykel. Körkort för MC har 3 kategorier, nämligen A1, A2 och A.

Indelningen är boroende på motorns storlek. A1 är för så kallad lätt motorcykel upp till 125CC, A2 är upptill 689CC medan A är för alla motorcyklar på två hjul, oavsett motor.

Utbildningsalternativ

Hur ska man gå till väga för få det efterlängtade mc-kortet då? Och hur lång tid tar det? För det första finns det åldergränser för de olika varianterna på mc-kort. För lätt motorcykel gäller 16 årsgräns, medan A1 och A har en 24 årsgräns respektive 24 årsgräns. Man kan övningsköra och plugga teori privat, men då krävs det handlederutbildning för den man övningskör med. Detsamma gäller för övningskörning med bil.

Sedan finns det ett stort antal kompetenta körskolor som erbjuder olika upplägg av förarutbildningar på motorcykel och personbil. Det snabbaste sättet är att ta en intensivkurs där man får all tänkbar utbildning och handledning för att klara teori- och praktikprov. En intensivkurs är ofta 5 eller 10 dagar.

Trafiksäkerheten i fokus

Teoriutbildningen är ganska omfattande för att klara provet. Det är självfallet mycket fokus på trafikregler och trafiksäkerhet då man är ganska utsatt på en MC. Man ska också ha grundläggande kunskaper i motorcykeln. Detta kommer att kontrolleras när det är dags för uppkörningen.

När man klarat teoriprovet har man ett år på sig att göra en uppkörning. Om man inte klarar det på ett år måste man göra om teoriprovet.

Övningskörning

Oavsett man kör privat eller på körskola måste man ha en handledare som kör bakom med headset för att kunna kommunicera med föraren och ge instruktioner. Körskolor har ett särskilt kunskapsprov där man ser att eleven är mogen för en riktig uppkörning. 

 

 

Många nybyggnationer på gång i Stockholm

8 mar 2019

Det står helt bortom tvivel att det är i Stockholm, och hela länet då inbegripet, som de allra flesta nybyggnationerna äger rum just nu. Nog om man ska lita på hemnets egna beräkningar. Och gör man det, är det mest i Stockholm som det byggs i. I Stockholms lön har du allt från områden och förorter som Haninge, Botkyrka, Täby, Norrtälje, Sundbyberg, Järfälla, Nacka och i centrala Stockholm att välja mellan om du önskar att få en nybyggd villa eller lägenhet att flytta in i. Med åtminstone 1434 nyproduktioner att välja mellan är Stockholms län i topp. Och de är ganska ohotade som den storstad där det byggs som mest. Här följer en lista på hur nybyggandet ser ut i övriga landets storstäder.

Så många nybyggnationer är på gång i landet

 • Stockholm med åtminstone 1434 nybbyggen i länet.
 • Göteborg med åtminstone  759 nybbyggen i kommunen.
 • Malmö med åtminstone  650 nybbyggen i Skånes län.
 • Uppsala med åtminstone  300 nybbyggen i kommunen.
 • Umeå med åtminstone  34 nybbyggen i kommunen.
 • Helsingborg med åtminstone  53 nybbyggen i kommunen.
 • Linköping med åtminstone 103 nybbyggen i kommunen.

Vid varje av dessa nybyggen krävs det både stora byggföretag och byggherrar som tar på sig att bygga dessa bostäder, villor, radhus och bostadsrätter, samt schaktningsföretag som arbetar med markarbeten i och kring dessa nybyggen. För att tomterna ska bli bra, krävs det både en landskapsarkitekt och ett företag som är bra på schaktningar och förmågan att arbeta med trädgårdar, gemensamma utrymmen, eller göra villornas tomter så attraktiva som möjligt.

Många schaktföretag gör även projekteringar

Många är de schaktningsföretag som även utför nybyggnationer, anläggningsarbeten och projekteringar och leder projekt, från skiss till verkliga bostäder för människor. Då ser de till att villorna har ordentligt arbetade grunder som de kan vila på, att flersbostadshus har en beredd tomt där byggföretagen sedan kan bygga fastigheterna. Får du tag i ett schaktföretag som kan hjälpa dig med att bearbeta tomten, har de oftast maskinerna att även bygga ditt hus. De ser utifrån vad du önskar dig för slags hus, hur tomten bör utformas och vad som krävs innan en trädgård är verklighet.

Anlita markarbeten i Stockholm

Oebreoende om du behöver en ny gräsmatta, eller en bearbetning av en grund för din villa, fastighet eller radhus, kan du anlita samma slags schaktningsföretag. Du kan även anlita samma företag gör markarbeten i Stockholm för dränering, kring din villa, eller om du vill lägga nya markplattor, marksten eller om du behöver göra en hel gårdsrenovering. Här kan du läsa mer om markarbeten som du kan få utförda i Stockholm på: http://coffentreprenad.se.

Blir det en svalare bostadsmarknad nu?

12 feb 2019

 

Riksbanken ahr använt sitt vapen mot lågkonjunktur, rapporter både SVeriges redio och tidningen Dagens industri. Det som gör ekonomer bekymrade är aktiehandeln och en  lägre tillväxt än förut. Ekonomerna spår en sämre tillväxt och det brukar bekymra finansvärlden som snabbt håller tillbaka penningpåsen och vänder sin investering till andra saker än att köpa och handla aktier som man tror  ska gå dåligt. Det som brukar bekymra svenska finansiärer mest är att bostadsmarknaden skulle kunna vara överhettad. Bostadsmarknaden har nu i flera år varit föremål för oro, åtminstone om man ska tro ekonomer som uttalar sig om rådande ekonomi i Sverige.

Lågt värde på svenska kronan oroar

Framför allt är det den svenska kronans låga värde som brukar oroa ekonomer, och att Riksbanken kan ha förbrukat sitt bästa vapen mot en kommande lågkonjunktur. Om det inte går att sänka reporäntan mer, vad ska man då göra för att stimulera en ekonomi som itne längre växer? Det är sådana spekulationer som brukar oroa sagda ekonomer.

Om det är så att bostadsmarknaden är överhettad, det vill säga, allt för många svenskar har alldeles för stora lån på sina bostäder, vad kommer att hända med den då? Antagligen kommer bostadsbyggandet att stanna av, vem vill bygga dyra bostäder om man inte tror att de kommer att sälja ordentligt när de väl är klara? Vad händer med människornas banklån om de inte kommer att kunna betala tillbaka, på grund av sämre ekonomi?

Bostäder som redan finns blir viktigare

Då är de redan existerande bostäderna allt viktigare. Där finns redan kapitalet som bostadsrättsägarna (BRF:erna) redan har betalat. I stället för att bygga mer och nytt, kan byggherrarna i stället fokusera på fastighetsförvaltning i Stockholm, då behovet av förvaltning av bostäder inte lär avta i Stockholm. Det brukar alltid vara lättare att förvalta det man redan har, än att skaffa sig nytt om ekonomin blir skakigare.

De flesta BRF:er finns i Stockholm, detta lär inte förvåna någon. Stockholm har högst invånarantal, och därmed är de flesta BRF.er just i Stockholm. Vad innebär då fastighetsförvaltning? Här kan man dela in tjänsten i flera olika delar; dels den praktiska förvaltningen; snöskottning, trapphusstädning, trädgådsarbete på somrarna och den ekonomiska förvaltningen, såsom administration av hyror, utbetalningar till elverantörer och så vidare. Sedan finns det den tekniska förvaltningen såsom renoveringar, reparationer, underhåll av värme och vatten och projekteringar. När man inte kan bygga nytt, är det desto viktigare att underhålla det man redan har. Så varför inte anlita den viktiga fastighetsförvaltningen i Stockholm till den egna BRF:en?

Välj och vraka bland gallerier i Stockholm

30 jan 2019

I Stockholm finns rad gallerier att besöka. Inriktningarna är mycket olika vilket gör de flesta bör kunna hitta ett galleri som passar intresse och smak. Här finns samtidskonstnärer likväl som pionjärer inom sina områden. Kända namn likväl som nya konstnärer som försöker etablera sig. Målare, konstnär, designer eller bara intresserad av konstnärliga uttryck? Gallerierna väntar på dig.

Allt är gratis – i alla fall att titta på.

Gallery Steinsland Berliner

På Södermalm ligger detta galleri som bland annat är känt för att ha ställt ut graffitikonst. En omdebatterad konstform där många har svårt att förstå var gränsen går mellan konst och skadegörelse. I flera städer har målare fått måla över graffitimålningar eftersom man ansett risken vara för stor för ökad skadegörelse. Men så länge som graffiti presenteras på en ateljé är det helt klart konst.

Överlag är det en yngre publik som kommer till detta galleri. Detta både för att se på modern konst med moderna uttrycksformer samt ta del av performance. Galleriet ligger på Bondegatan på Södermalm.

ID:I Gallery

Även ID:I ligger på Södermalm. Ett galleri som drivs av dess medlemmar och har inget vinstsyfte. Här träffas målare och konstnärer som ”reflekterar deras egna visioner”. Galleriet ligger på Tjärhovsgatan.

Lars Bohman

Vill du ta del av så mycket konst som möjligt så är det galleriet Lars Bohman som ska besökas. Det är nämligen det största galleriet i Stockholm. Här möts stora internationella konstnärer men även större svenska så som exempelvis Ernst Billgren. Bredden på uttrycksformer är även stor med klassiska skulpturer till digitala videoinstallationer. Hit går de som vill se konst från de större kända konstnärerna.

Young Art Galleri

När ThatsUp skrev om gallerier i Stockholm benämndes Young Art Galleri som platsen för dig som söker ”plånboksvänliga verk”. Kända målare tar ofta mycket betalt för sina verk men här är det unga och inte lika etablerade konstnärer som ställer ut sina verk. På detta sätt behöver man inte nöja sig med att titta på verket utan kan även gå därifrån med ett konstverk med sig hem.

Man har valt att hjälpa unga och duktiga konstnärer som gör allt från större utsmyckningar till minimala bokomslag. Galleriet ligger på Hudviksvallsgatan i Vasastan.

Gun Gallery – För fotointresserade

Ett stilmedvetet galleri med modern fotokonst. Här möts svenska och internationella fotokonstnärer. Till försäljning finns fotoböcker vilket gör att man får med sig mer än bara ett enda konstverk efter besöket.

Målare eller konstnär? Graffitti eller akvarell? Det finns ett galleri för alla.

Läs mer om en duktig målare på Södermalm.

 

Finns det skyddat boende i Stockholm?

22 dec 2018

För en del kvinnor så förvandlas vardagen till en kamp där hotet om våld ständigt är överhängande. Ett hot som blir verklighet med jämna mellanrum och där man behöver hjälp med att komma bort och försvinna - om så bara för en period.

Det kan man också få hjälp med. Att leva i ett destruktivt och våldsamt förhållande är nedbrytande och, framförallt, farligt. Det talande är att man sällan tar sig ur ett sådant utan hjälp. Vänner som kan få en att ta första steget brukar vara avgörande. Man tar sig kanske till polisstationen och anmäler mannen, man får kontakt med Socialnämnden och genom dessa kan man också placeras i ett skyddat boende där mannen inte kan nå dig.

I väntan på en rättegång så får man en sekretessmärkning som innebär att ingen utomstående kan hitta adress eller kontaktuppgifter och således så kan heller inte ett skyddat boende röjas och vidare hot, trakasserier eller reellt våld kan inte förekomma. Ett skyddat boende finns naturligtvis i Stockholm och i alla andra tänkbara städer. Av självklara skäl så kan man emellertid aldrig säga var dessa ligger.

Fallet Lotta och ett skyddat boende

Det dyker alltid upp frågor i samband med att en kvinna avlider som en följd av våldet från en man. Frågor som rör brister i hanteringen från myndigheter och bristen på kommunikation dem emellan. Under senare år har speciellt ett fall etsat sig fast i folks medvetande: Fallet Lotta.

Lotta var en tjej som blev brutalt misshandlad till döds av en man som hon haft ett av-och-till-förhållande med. En riktig psykopat som tidigare varit dömd för våld mot kvinnor och mängder av andra brott. Han hade vid upprepade tillfällen hotat Lotta och misshandlat henne flera gånger. Hon var uppenbart rädd och det hade hon fog för. Sms-konversation visade att han uttryckligen sagt att han skulle slå ihjäl henne. Hon sökte hjälp, hon polisanmälde mannen som också blev anhållen i sin frånvaro - men aldrig gripen: trots att han bodde på sin vanliga adress och rörde sig på sina vanliga ställen i Stockholm. Det var det första allvarliga misstaget som kunde ha förhindrat honom från att döda Lotta.

Det andra misstaget gällde det faktum att Lotta erbjudits ett skyddat boende i Stockholm; en säker plats och en fristad att invänta en eventuell rättegång i. Ett skyddat boende som, utan tvekan, hade kunnat rädda hennes liv. Varför tog hon inte chansen, varför drog hon tillbaka sin polisanmälan och avstod från att flytta in i ett skyddat boende? Hon fick inte ta med sig sin älskade hund. Får det verkligen vara så; ska en hund - indirekt - kunna vara skillnaden mellan liv och död och kan man verkligen inte göra skillnad vid ett skyddat boende? Här ska man säga att det gällde just det boendet. Det finns andra också, som låter djur komma in.

Mordet som skedde var frukten av en fullblodspsykopat och en slapp hantering av myndigheter. Låt inte detta ske igen. Samhället måste ta hårdare tag då det kommer till mäns våld mot kvinnor och man måste bli bättre på att hörsamma de rop på hjälp som kommer; även om det bara kommer i form av ett tyst kvidande. Som utsatt så är man rädd, man är hårt hållen och man måste därför också snabbt kunna placeras utom fara i ett skyddat boende. Med eller utan hund.

Så hittar du en akupunktör i Stockholm

19 dec 2018

Hur hittar man en bra akupunktör i Stockholm? Ibland kan det kännas som att leta efter en nål i en höstack. Därför får du några bra råd hur du hittar en duktig akupunktör i Stockholm här. Det är nu mer än 30 år sedan som alternativ medicin blev allmänt känt i Sverige.

I Kina och i de flesta länder i Asien, har man haft alternativ medicin i tusentals år. Framför allt den kinesiska medicinen har levt så länge. I många länder i Asien kan man alltså utbilda sig på högskolenivå och bli ”läkare” inom alternativ, eller kinesisk medicin. Vad innebär det att arbeta som ”läkare” inom alternativ medicin? Och vad är det man måste kunna behärska? I mångt och mycket kan de båda ”läkar”-utbildningarna påminna om varandra.

Både i västerländsk medicin och alternativ sådan lär man sig om kroppen

Båda utbildningarna ger kunskap om människokroppen och dess funktioner. Det är när man kommer till botemedel som de båda utbildningarna kan skilja sig åt och inte så obetydligt. Medan den västerländska ”medicinen”  enbart går ut på att trycka i sina patienter så mycket läkemedel som det bara går, eller skära bort det onda (kirurgi) fokuserar den alternativa ”medicinen” på andra sätt att bota människor på; som att ”justera” energiflöden i kroppen (akupunktur) stimulera människokroppens inre organ genom fotmassage (zon-terapi) och genom naturliga livsmedel förse kroppen med rätt näringsinnehåll, eller justera nivåer av vitaminer, mineraler och annat som kan vara nyttigt för kroppen.

Viktigt välja en seriös klinik inom alternativ medicin

Här finns det en hel uppsjö mer eller mindre förslagna skojare. Socialstyrelsen har i många år försökt stävja bedrägerier i denna bransch och har i stort sett lyckats. Borta är de värsta kvacksalverierna. De som är kvar och verkar inom alternativ medicin är de seriösa aktörerna. I Stockholm finns det mer än 200 kliniker som erbjuder akupunktur, till exempel, hur ska man som privatperson veta vad som är bra och rätt behandling?

1. Kontrollera med Socialstyrelsen

Det enda man kan göra är att dels kontrollera med Socialstyrelsen att det är en klinik som har deras godkännande att få erbjuda olika ”medicinska” behandlingar i Stockholm.

2. Kontrollera referenser

Därefter bör du ta reda på om de har referenser att hänvisa till. Ofta går man ryktesvägen; någon har fått en bra behandling någonstans som har hjälpt dem. Ofta kan någon rekommendera någon bra akupunktör.

3. Googla akupunktör Stockholm

Har man ingen sådan som man hört talas om, kan man alltid googla akupunktur Stockholm eller kinesisk akupunktur så borde några bra förslag dyka upp på Googles internetsida. De som föreslås till dig, kan du sedan ta kontakt med, eller kontrollera om de har referenser eller omdömen på internet. Ofta brukar de som är missnöjda med någon klinik skriva om sitt missnöje och göra det tillgängligt för andra människor som en varning. Läs mer här om en klinik som bedriver kinesisk akupunktur i Stockholm på: http://akupunkturspecialist.se.

Företagarpanel för företagare att höras i Huddinge

12 dec 2018

Hur kan kommunikationen mellan företagarna i Huddinge förbättras med kommunen? Vad behöver företagarna för att göra sin röst hörd? Det är frågor som ställts av kommunen och en del av svaret blev Företagarpanelen. Ett sätt för företagare i Huddinge att nå fram med sina åsikter.

Under våren 2018 genomfördes projektet ”100 företagsbesök på 100 dagar”. Ett projekt vars mål var att fånga upp företagarnas åsikter om vad som kan förbättras inom kommunen och hur näringslivet kan främjas.Under detta projekt kom man fram till att kommunikationen mellan företagarna och kommunen kunde förbättras betydligt. Samtidigt har företagen ont om tid och kan inte gå på möten eller göra längre undersökningar. Lösningen blev Företagarpanelen. En lösning som blir ett komplement till den dialog som även finns. Detta är alltså inte en lösning som ska ersätta andra kommunikationskanaler.

Så fungerar Företagarpanelen

Alla företag som vill vara med i Företagarpanelen, och är beläget i Huddinge, kan anmäla sitt intresse på kommunens hemsida. Detta oavsett bransch och storlek. Frågorna som kommer att ställas ska därmed lika gärna vara relevanta för ett företag som utför golvslipning som för ett företag som säljer glass. Efter registrering kommer kommunen att skicka ut enkätfrågor. Detta skickas via sms alternativt mail beroende på önskemål och inställningar. För att man som företagare ska känna att det är värt att fylla i enkäten har man valt att göra de mycket korta. Enkla frågor som ändå ger en tydlig fingervisning för kommunen hur man bör agera inom vissa frågor. Självklart behöver man inte heller svara på alla frågor.

En punkt som tas upp i dessa frågor är exempelvis vilka frågor som man anser att kommunen ska driva framåt. För företaget som transporterar stora maskiner för golvslipning kanske smala passager och väghinder är helt avgörande för var man kan utföra jobbet. Detta samtidigt som restauranger och kiosker är beroende av att en större mängd människor passerar varje dag. Självklart kan inte kommunen ta hänsyn till alla åsikter som kommer in men med ett stort underlag av företagare som svarar blir det en tydligare bild av vad man anser i olika frågor. Man kan även lämna in konkreta förslag inom vissa frågor likväl som yttra sig allmänt inom vissa frågor.

Anmälan

Anmälan genomförs på hemsidan där namn, mail, telefonnummer, företag och bransch nämns. Är man osäker på vilken kategori (är golvslipning, städvård, byggverksamhet eller övrigt?) så kan man klicka i flera branscher eller enbart välja övrigt. Därefter kan anmälan skickas iväg och frågorna kommer inom kort. Läs mer om en golvslipare i Huddinge här.

Stockholmare behöver säkra fönster

6 dec 2018

Att Stockholm är mer utsatt för olika typer av brott är kanske inte så konstigt eller får folk att höja på ögonbrynen. Det bor ju så pass många fler i huvudstaden och sett till befolkningsmängden finns det ju fler kriminella personer i Stockholm, plus att om det kommer in kriminella element utifrån, från andra länder som kommer till Sverige för att begå brott. Att stockholmarna därför är mer medvetna om och oroliga för brott är därför inte så konstigt.

Brotten ökade i Stockholm medan de minskade i resten av landet

Bara under 2016-2017 fördubblades antalet anmälda bostadsinbrotten i Stockholm, medan sett till hela landet, minskade antalet anmälda skadegörelsebrott och antalet anmälda stöldbrott. Antalet anmälda skadegörelser minskade med 7 procent och antalet anmälda stödbrott minskade med h´3 procent i hela landet. Detta medan de ökade, sett endast till Stockholmsområdet. Av den anledningen är det allt viktigare för stockholmarna att få bättre skydd i sina bostäder. De som äger en villa bör skydda sin dörr som går in till huset från bakgården eller trädgården.

Se till att säkra altandörren mot tjuvarna

Många tänker enbart på att skydda sin entrédörr, men glömmer att skydda sin altandörr. I stället kan de ha en altandörr som är lätt att forcera, i stället för att skydda den mer än själva entrédörren. För en inbrottstjuv är det ofta idealiskt att få göra inbrottet på baksidan som ofta är insynsskyddad och därmed har mindre uppsikt än ytterdörren. Istället för att ha en altandörr som är dubbelt så säker som ytterdörren, har man i stället en ganska skör altandörr med stora fönster, som dessvärre är lätta att söndra, få in en hand och öppna inifrån.

Installera inbrottsskyddade fönster och dörrar

Då finns det ett säkerhetsföretag som arbetar med säkerhet och som har inbrottssäkra fönster, dörrar och lås. Dem kan man bjuda hem, så att de kan göra en översyn av säkerheten hemma hos dig i Stockholm. De kan då tänka som en inbrottstjuv och vet vad just inbrottstjuvarna gillar, hur de helst vill arbeta ostört och hur de lättast kommer över de saker som man har hemma. Då kan man installera säkra fönster med glas som inte går att söndra eller krossa.

Anlita säkerhetsföretaget till inglasningen

Varför inte anlita säkerhetsföretaget för att installera inglasningen av altan och balkong? Det måste inte vara en motsättning att montera fönster som är säkra och dörrar med fönster som är så pass säkra att de håller mot inbrottstjuvarna. Läs mer om detta på:glasmästarestockholm.nu.

← Äldre inlägg