Körkortets betydelse för jobbsökandet
Bor du i Stockholm och förlitar dig mest på tunnelbana och buss? Det är vanligt att man, åtminstone i storstäder som Stockholm och Göteborg, väntar ett par år med att skaffa körkort. I och med de välutbyggda kollektivtrafiknäten finns helt enkelt inte samma behov av det. För många blir istället körkortet något som skaffas när man ska byta bransch, eller när man ska skaffa sitt första jobb. I väldigt många olika typer av jobb, är körkort en merit (om inte ett krav).
Många yrken med liten konkurrens om jobben kräver ofta körkort
Tittar man på många av de yrken där liten konkurrens om jobben råder, är det inte sällan yrken med krav på B-körkort. Det kan till exempel handla om trädgårdsanläggning; bara i Stockholm finns tiotals annonser från arbetsgivare uppe, och nästan alla vi tittar på har som krav att man har B-körkort. Detta eftersom man ofta använder skåpbil och släp i tjänsten när man arbetar med trädgårdsanläggning. Jobben finns – och för den som har ett körkort finns det många att söka.
Det här gäller givetvis inte bara trädgårdsanläggning, utan även många andra praktiska yrken. Fortsätter vi att titta på situationen i Stockholm råder det brist på bland annat elektriker och VVS-montörer. Gemensamt för dessa yrken är att det krävs en relativt kort utbildning, samtidigt som de är relativt välbetalda. En annan gemensam nämnare är att de flesta arbetsgivare kräver körkort.
Körkort – vägen till jobb?
För vissa kan säkerligen så vara fallet. Vill man jobba med exempelvis trädgårdsanläggning i Stockholm (som beskrivet lite högre upp i texten) är ett körkort ett krav hos de flesta arbetsgivare. Det är dock inte givetvis alla som vill jobba inom ett yrke där körkort faktiskt krävs. Om vi fortsätter med Stockholm som exempel, och tittar på inom vilka områden de flesta stockholmare jobbar inom, så är service, hotell, restaurang den enskilt största sektorn.
Dessa jobb har sällan körkort som krav, eftersom bil helt enkelt inte måste användas i tjänsten normalt sett. Dessutom går det att ta sig nästan överallt i Stockholms län med hjälp av ett SL-kort – så där finns inte heller någon riktig anledning att ha körkort.
Körkortets betydelse i CV:et
Även om inte tjänsten i sig kräver ett körkort, är det många som argumenterar för att det är bra att sätta det i sitt CV ändå. Man kan hävda att en del arbetsgivare ser det som en styrka, att man disciplinerat har studerat till något och klarat av det. Med det sagt är det givetvis inget måste, men en del arbetsgivare kan se det som ett plus i kanten, oavsett om tjänsten faktiskt kräver ett körkort eller inte.
Andra inlägg
- Anlita en pålitlig arkitekt i Stockholm
- Vårdnadstvist en juridisk väg att enas
- Ombyggnad eller tillbyggnad med byggfirma i Stockholm
- Däckhotell i Stockholm – en trygg plats för däcken
- Trädfällning på Värmdö – ett fall för proffsen
- Isolering i Stockholm gör det varmt på vintern
- Säkerhetsdörrar i Stockholm – för trygghetens skull
- Golvslipning ger möjligheter i Stockholm
- Badrumsrenovering med totalentreprenad i Bromma
- Fasadrenovering gör din dröm verklig i Stockholm