Blir det en svalare bostadsmarknad nu?

 

Riksbanken ahr använt sitt vapen mot lågkonjunktur, rapporter både SVeriges redio och tidningen Dagens industri. Det som gör ekonomer bekymrade är aktiehandeln och en  lägre tillväxt än förut. Ekonomerna spår en sämre tillväxt och det brukar bekymra finansvärlden som snabbt håller tillbaka penningpåsen och vänder sin investering till andra saker än att köpa och handla aktier som man tror  ska gå dåligt. Det som brukar bekymra svenska finansiärer mest är att bostadsmarknaden skulle kunna vara överhettad. Bostadsmarknaden har nu i flera år varit föremål för oro, åtminstone om man ska tro ekonomer som uttalar sig om rådande ekonomi i Sverige.

Lågt värde på svenska kronan oroar

Framför allt är det den svenska kronans låga värde som brukar oroa ekonomer, och att Riksbanken kan ha förbrukat sitt bästa vapen mot en kommande lågkonjunktur. Om det inte går att sänka reporäntan mer, vad ska man då göra för att stimulera en ekonomi som itne längre växer? Det är sådana spekulationer som brukar oroa sagda ekonomer.

Om det är så att bostadsmarknaden är överhettad, det vill säga, allt för många svenskar har alldeles för stora lån på sina bostäder, vad kommer att hända med den då? Antagligen kommer bostadsbyggandet att stanna av, vem vill bygga dyra bostäder om man inte tror att de kommer att sälja ordentligt när de väl är klara? Vad händer med människornas banklån om de inte kommer att kunna betala tillbaka, på grund av sämre ekonomi?

Bostäder som redan finns blir viktigare

Då är de redan existerande bostäderna allt viktigare. Där finns redan kapitalet som bostadsrättsägarna (BRF:erna) redan har betalat. I stället för att bygga mer och nytt, kan byggherrarna i stället fokusera på fastighetsförvaltning i Stockholm, då behovet av förvaltning av bostäder inte lär avta i Stockholm. Det brukar alltid vara lättare att förvalta det man redan har, än att skaffa sig nytt om ekonomin blir skakigare.

De flesta BRF:er finns i Stockholm, detta lär inte förvåna någon. Stockholm har högst invånarantal, och därmed är de flesta BRF.er just i Stockholm. Vad innebär då fastighetsförvaltning? Här kan man dela in tjänsten i flera olika delar; dels den praktiska förvaltningen; snöskottning, trapphusstädning, trädgådsarbete på somrarna och den ekonomiska förvaltningen, såsom administration av hyror, utbetalningar till elverantörer och så vidare. Sedan finns det den tekniska förvaltningen såsom renoveringar, reparationer, underhåll av värme och vatten och projekteringar. När man inte kan bygga nytt, är det desto viktigare att underhålla det man redan har. Så varför inte anlita den viktiga fastighetsförvaltningen i Stockholm till den egna BRF:en?

12 Feb 2019