Blogg

Stressiga överlåtelser gör flyttstädning vanligare i Stockholm

22 mar 2019

Bostadsmarknaden i Stockholm är minst sagt överhettad. Det har länge varit svårt att få tag i en bostad i Stockholm, om man inte är mångmiljonär eller extremt högavlönad, och det har gjort att för studenter och låginkomsttagare som flyttar till Stockholm är det kappsäcksboende och soffsurfning som gäller, åtminstone de första åren. De som inte ger upp brukar få tag i en bostad till slut, men vägen dit kan vara lång och tuff.

Stockholm lockar

Stockholm är en fantastisk stad, och det är inte konstigt att så många väljer att flytta hit. Politikerna har också börjat inse att det behövs fler bostäder, och över hela Storstockholm byggs det som aldrig förr. Under en ganska lång tid framöver kommer det dock fortsatt att vara svårt att få tag i en bostad i Stockholm. Även om man har ett bra jobb som man klarar sig på så kan det vara svårt att få lån för att köpa en bostad, och köerna till hyresmarknaden är flera decennier långa. Paradoxalt nog är hyran i andra hand ofta högre än de utgifter man skulle haft om man fått lån och köpt en lägenhet.

Billigt med flyttstädning i Stockholm

Alla dessa flyttar har gjort att städfirmor som erbjuder flyttstädning fått ett riktigt uppsving i Stockholm de senaste åren. Flyttstädning är en populär tjänst som är riktigt billig om man ser till vad man får. En korrekt utförd flyttstädning innebär hårt och noggrant arbete som kan ta en hel dag om man är själv. Genom att anlita en flyttfirma för flyttstädningen får man i stället jobbet gjort på några timmar.

Det brukar stå i hyreskontraktet vad som ska ingå i en flyttstädning. Även den som har bott i andra hand måste genomföra en flyttstädning när man flyttar ut, om man inte klart och tydligt kommit överens om något annat. Vid en flyttstädning ska lägenheten göras helt fri från smuts och damm. Alla ytor ska rengöras, fönstren putsas och det ska vara rent bakom spis och kylskåp, golvbrunnar och avlopp ska rensas och så vidare och så vidare.

När det måste gå fort

Det är många som i samband med en flytt helt enkelt inte har tid att flyttstäda. Ofta går en flytt fort, en ny hyresgäst står på tur att flytta in i den gamla bostaden och man får inte tillträde till den nya förrän samma dag man ska lämna den gamla. Då är lösningen att anlita hjälp med flyttstädningen. En professionell städfirma får lägenheten ren och fin på några timmar, mot en kostnad som de flesta har råd med. Vi talar om ett par tusen kronor efter RUT för en städning som normalt kanske skulle ta en dag att utföra.

Att välja städfirma i Stockholm

Man ska alltid välja en städfirma som lämnar garanti på jobbet, och har en rak och tydlig kommunikation kring vad som ingår. Städfirman måste vara medveten om vad som står i hyreskontraktet avseende städningen och förhålla sig till det. Skulle du vara missnöjd med städningen kan du hänvisa till listan, och då får städarna göra om jobbet. Är det bråttom är det ändå upp till städfirman att lösa situationen, annars har du rätt att bli kompenserad.

Står du inför en stressig flytt i Stockholm, anlita en städfirma i Stockholm för flyttstädningen. Kolla dock alltid upp firman innan. På reco.se kan du se vad firmans tidigare kunder har att säga om kvalitet på städning, pris och kommunikation. Gå inte bara på priset, ett alltför lågt pris indikerar ofta att det handlar om en oseriös firma med dåliga villkor för de anställda. Genom att välja en lite dyrare firma med goda vitsord vet du att du har med en bra städfirma att göra.

Slipp köerna - kör mc

13 mar 2019

Vem blir inte frustrerad i storstadens rusningsköer till och från arbetet? Tänk vad skönt att bara glida förbi alla bilister med en motorcykel. En MC drar också betydligt mindre bränsle än stora tunga bilar vilket faktiskt gör den miljövänlig och billig i drift.

Det är något visst att köra motorcykel, man känner kraften i motorn i ett helt annat sätt än i en vanlig bil. Man känner vinddraget och får en härlig frihetskänsla när man är ute och kör. Att efter vintern få plocka fram hojen ur vinteridet och ta en efterlängtad tur.

Ta det efterlängtade körkortet

Oavsett man har körkort för bil eller är ung och längtar ut på vägarna måste man se till genomföra en utbildning för att få körkort för motorcykel. Körkort för MC har 3 kategorier, nämligen A1, A2 och A.

Indelningen är boroende på motorns storlek. A1 är för så kallad lätt motorcykel upp till 125CC, A2 är upptill 689CC medan A är för alla motorcyklar på två hjul, oavsett motor.

Utbildningsalternativ

Hur ska man gå till väga för få det efterlängtade mc-kortet då? Och hur lång tid tar det? För det första finns det åldergränser för de olika varianterna på mc-kort. För lätt motorcykel gäller 16 årsgräns, medan A1 och A har en 24 årsgräns respektive 24 årsgräns. Man kan övningsköra och plugga teori privat, men då krävs det handlederutbildning för den man övningskör med. Detsamma gäller för övningskörning med bil.

Sedan finns det ett stort antal kompetenta körskolor som erbjuder olika upplägg av förarutbildningar på motorcykel och personbil. Det snabbaste sättet är att ta en intensivkurs där man får all tänkbar utbildning och handledning för att klara teori- och praktikprov. En intensivkurs är ofta 5 eller 10 dagar.

Trafiksäkerheten i fokus

Teoriutbildningen är ganska omfattande för att klara provet. Det är självfallet mycket fokus på trafikregler och trafiksäkerhet då man är ganska utsatt på en MC. Man ska också ha grundläggande kunskaper i motorcykeln. Detta kommer att kontrolleras när det är dags för uppkörningen.

När man klarat teoriprovet har man ett år på sig att göra en uppkörning. Om man inte klarar det på ett år måste man göra om teoriprovet.

Övningskörning

Oavsett man kör privat eller på körskola måste man ha en handledare som kör bakom med headset för att kunna kommunicera med föraren och ge instruktioner. Körskolor har ett särskilt kunskapsprov där man ser att eleven är mogen för en riktig uppkörning. 

 

 

Många nybyggnationer på gång i Stockholm

8 mar 2019

Det står helt bortom tvivel att det är i Stockholm, och hela länet då inbegripet, som de allra flesta nybyggnationerna äger rum just nu. Nog om man ska lita på hemnets egna beräkningar. Och gör man det, är det mest i Stockholm som det byggs i. I Stockholms lön har du allt från områden och förorter som Haninge, Botkyrka, Täby, Norrtälje, Sundbyberg, Järfälla, Nacka och i centrala Stockholm att välja mellan om du önskar att få en nybyggd villa eller lägenhet att flytta in i. Med åtminstone 1434 nyproduktioner att välja mellan är Stockholms län i topp. Och de är ganska ohotade som den storstad där det byggs som mest. Här följer en lista på hur nybyggandet ser ut i övriga landets storstäder.

Så många nybyggnationer är på gång i landet

  • Stockholm med åtminstone 1434 nybbyggen i länet.
  • Göteborg med åtminstone  759 nybbyggen i kommunen.
  • Malmö med åtminstone  650 nybbyggen i Skånes län.
  • Uppsala med åtminstone  300 nybbyggen i kommunen.
  • Umeå med åtminstone  34 nybbyggen i kommunen.
  • Helsingborg med åtminstone  53 nybbyggen i kommunen.
  • Linköping med åtminstone 103 nybbyggen i kommunen.

Vid varje av dessa nybyggen krävs det både stora byggföretag och byggherrar som tar på sig att bygga dessa bostäder, villor, radhus och bostadsrätter, samt schaktningsföretag som arbetar med markarbeten i och kring dessa nybyggen. För att tomterna ska bli bra, krävs det både en landskapsarkitekt och ett företag som är bra på schaktningar och förmågan att arbeta med trädgårdar, gemensamma utrymmen, eller göra villornas tomter så attraktiva som möjligt.

Många schaktföretag gör även projekteringar

Många är de schaktningsföretag som även utför nybyggnationer, anläggningsarbeten och projekteringar och leder projekt, från skiss till verkliga bostäder för människor. Då ser de till att villorna har ordentligt arbetade grunder som de kan vila på, att flersbostadshus har en beredd tomt där byggföretagen sedan kan bygga fastigheterna. Får du tag i ett schaktföretag som kan hjälpa dig med att bearbeta tomten, har de oftast maskinerna att även bygga ditt hus. De ser utifrån vad du önskar dig för slags hus, hur tomten bör utformas och vad som krävs innan en trädgård är verklighet.

Anlita markarbeten i Stockholm

Oebreoende om du behöver en ny gräsmatta, eller en bearbetning av en grund för din villa, fastighet eller radhus, kan du anlita samma slags schaktningsföretag. Du kan även anlita samma företag gör markarbeten i Stockholm för dränering, kring din villa, eller om du vill lägga nya markplattor, marksten eller om du behöver göra en hel gårdsrenovering. Här kan du läsa mer om markarbeten som du kan få utförda i Stockholm på: http://coffentreprenad.se.

Blir det en svalare bostadsmarknad nu?

12 feb 2019

 

Riksbanken ahr använt sitt vapen mot lågkonjunktur, rapporter både SVeriges redio och tidningen Dagens industri. Det som gör ekonomer bekymrade är aktiehandeln och en  lägre tillväxt än förut. Ekonomerna spår en sämre tillväxt och det brukar bekymra finansvärlden som snabbt håller tillbaka penningpåsen och vänder sin investering till andra saker än att köpa och handla aktier som man tror  ska gå dåligt. Det som brukar bekymra svenska finansiärer mest är att bostadsmarknaden skulle kunna vara överhettad. Bostadsmarknaden har nu i flera år varit föremål för oro, åtminstone om man ska tro ekonomer som uttalar sig om rådande ekonomi i Sverige.

Lågt värde på svenska kronan oroar

Framför allt är det den svenska kronans låga värde som brukar oroa ekonomer, och att Riksbanken kan ha förbrukat sitt bästa vapen mot en kommande lågkonjunktur. Om det inte går att sänka reporäntan mer, vad ska man då göra för att stimulera en ekonomi som itne längre växer? Det är sådana spekulationer som brukar oroa sagda ekonomer.

Om det är så att bostadsmarknaden är överhettad, det vill säga, allt för många svenskar har alldeles för stora lån på sina bostäder, vad kommer att hända med den då? Antagligen kommer bostadsbyggandet att stanna av, vem vill bygga dyra bostäder om man inte tror att de kommer att sälja ordentligt när de väl är klara? Vad händer med människornas banklån om de inte kommer att kunna betala tillbaka, på grund av sämre ekonomi?

Bostäder som redan finns blir viktigare

Då är de redan existerande bostäderna allt viktigare. Där finns redan kapitalet som bostadsrättsägarna (BRF:erna) redan har betalat. I stället för att bygga mer och nytt, kan byggherrarna i stället fokusera på fastighetsförvaltning i Stockholm, då behovet av förvaltning av bostäder inte lär avta i Stockholm. Det brukar alltid vara lättare att förvalta det man redan har, än att skaffa sig nytt om ekonomin blir skakigare.

De flesta BRF:er finns i Stockholm, detta lär inte förvåna någon. Stockholm har högst invånarantal, och därmed är de flesta BRF.er just i Stockholm. Vad innebär då fastighetsförvaltning? Här kan man dela in tjänsten i flera olika delar; dels den praktiska förvaltningen; snöskottning, trapphusstädning, trädgådsarbete på somrarna och den ekonomiska förvaltningen, såsom administration av hyror, utbetalningar till elverantörer och så vidare. Sedan finns det den tekniska förvaltningen såsom renoveringar, reparationer, underhåll av värme och vatten och projekteringar. När man inte kan bygga nytt, är det desto viktigare att underhålla det man redan har. Så varför inte anlita den viktiga fastighetsförvaltningen i Stockholm till den egna BRF:en?

Välj och vraka bland gallerier i Stockholm

30 jan 2019

I Stockholm finns rad gallerier att besöka. Inriktningarna är mycket olika vilket gör de flesta bör kunna hitta ett galleri som passar intresse och smak. Här finns samtidskonstnärer likväl som pionjärer inom sina områden. Kända namn likväl som nya konstnärer som försöker etablera sig. Målare, konstnär, designer eller bara intresserad av konstnärliga uttryck? Gallerierna väntar på dig.

Allt är gratis – i alla fall att titta på.

Gallery Steinsland Berliner

På Södermalm ligger detta galleri som bland annat är känt för att ha ställt ut graffitikonst. En omdebatterad konstform där många har svårt att förstå var gränsen går mellan konst och skadegörelse. I flera städer har målare fått måla över graffitimålningar eftersom man ansett risken vara för stor för ökad skadegörelse. Men så länge som graffiti presenteras på en ateljé är det helt klart konst.

Överlag är det en yngre publik som kommer till detta galleri. Detta både för att se på modern konst med moderna uttrycksformer samt ta del av performance. Galleriet ligger på Bondegatan på Södermalm.

ID:I Gallery

Även ID:I ligger på Södermalm. Ett galleri som drivs av dess medlemmar och har inget vinstsyfte. Här träffas målare och konstnärer som ”reflekterar deras egna visioner”. Galleriet ligger på Tjärhovsgatan.

Lars Bohman

Vill du ta del av så mycket konst som möjligt så är det galleriet Lars Bohman som ska besökas. Det är nämligen det största galleriet i Stockholm. Här möts stora internationella konstnärer men även större svenska så som exempelvis Ernst Billgren. Bredden på uttrycksformer är även stor med klassiska skulpturer till digitala videoinstallationer. Hit går de som vill se konst från de större kända konstnärerna.

Young Art Galleri

När ThatsUp skrev om gallerier i Stockholm benämndes Young Art Galleri som platsen för dig som söker ”plånboksvänliga verk”. Kända målare tar ofta mycket betalt för sina verk men här är det unga och inte lika etablerade konstnärer som ställer ut sina verk. På detta sätt behöver man inte nöja sig med att titta på verket utan kan även gå därifrån med ett konstverk med sig hem.

Man har valt att hjälpa unga och duktiga konstnärer som gör allt från större utsmyckningar till minimala bokomslag. Galleriet ligger på Hudviksvallsgatan i Vasastan.

Gun Gallery – För fotointresserade

Ett stilmedvetet galleri med modern fotokonst. Här möts svenska och internationella fotokonstnärer. Till försäljning finns fotoböcker vilket gör att man får med sig mer än bara ett enda konstverk efter besöket.

Målare eller konstnär? Graffitti eller akvarell? Det finns ett galleri för alla.

Läs mer om en duktig målare på Södermalm.

 

Finns det skyddat boende i Stockholm?

22 dec 2018

För en del kvinnor så förvandlas vardagen till en kamp där hotet om våld ständigt är överhängande. Ett hot som blir verklighet med jämna mellanrum och där man behöver hjälp med att komma bort och försvinna - om så bara för en period.

Det kan man också få hjälp med. Att leva i ett destruktivt och våldsamt förhållande är nedbrytande och, framförallt, farligt. Det talande är att man sällan tar sig ur ett sådant utan hjälp. Vänner som kan få en att ta första steget brukar vara avgörande. Man tar sig kanske till polisstationen och anmäler mannen, man får kontakt med Socialnämnden och genom dessa kan man också placeras i ett skyddat boende där mannen inte kan nå dig.

I väntan på en rättegång så får man en sekretessmärkning som innebär att ingen utomstående kan hitta adress eller kontaktuppgifter och således så kan heller inte ett skyddat boende röjas och vidare hot, trakasserier eller reellt våld kan inte förekomma. Ett skyddat boende finns naturligtvis i Stockholm och i alla andra tänkbara städer. Av självklara skäl så kan man emellertid aldrig säga var dessa ligger.

Fallet Lotta och ett skyddat boende

Det dyker alltid upp frågor i samband med att en kvinna avlider som en följd av våldet från en man. Frågor som rör brister i hanteringen från myndigheter och bristen på kommunikation dem emellan. Under senare år har speciellt ett fall etsat sig fast i folks medvetande: Fallet Lotta.

Lotta var en tjej som blev brutalt misshandlad till döds av en man som hon haft ett av-och-till-förhållande med. En riktig psykopat som tidigare varit dömd för våld mot kvinnor och mängder av andra brott. Han hade vid upprepade tillfällen hotat Lotta och misshandlat henne flera gånger. Hon var uppenbart rädd och det hade hon fog för. Sms-konversation visade att han uttryckligen sagt att han skulle slå ihjäl henne. Hon sökte hjälp, hon polisanmälde mannen som också blev anhållen i sin frånvaro - men aldrig gripen: trots att han bodde på sin vanliga adress och rörde sig på sina vanliga ställen i Stockholm. Det var det första allvarliga misstaget som kunde ha förhindrat honom från att döda Lotta.

Det andra misstaget gällde det faktum att Lotta erbjudits ett skyddat boende i Stockholm; en säker plats och en fristad att invänta en eventuell rättegång i. Ett skyddat boende som, utan tvekan, hade kunnat rädda hennes liv. Varför tog hon inte chansen, varför drog hon tillbaka sin polisanmälan och avstod från att flytta in i ett skyddat boende? Hon fick inte ta med sig sin älskade hund. Får det verkligen vara så; ska en hund - indirekt - kunna vara skillnaden mellan liv och död och kan man verkligen inte göra skillnad vid ett skyddat boende? Här ska man säga att det gällde just det boendet. Det finns andra också, som låter djur komma in.

Mordet som skedde var frukten av en fullblodspsykopat och en slapp hantering av myndigheter. Låt inte detta ske igen. Samhället måste ta hårdare tag då det kommer till mäns våld mot kvinnor och man måste bli bättre på att hörsamma de rop på hjälp som kommer; även om det bara kommer i form av ett tyst kvidande. Som utsatt så är man rädd, man är hårt hållen och man måste därför också snabbt kunna placeras utom fara i ett skyddat boende. Med eller utan hund.

Så hittar du en akupunktör i Stockholm

19 dec 2018

Hur hittar man en bra akupunktör i Stockholm? Ibland kan det kännas som att leta efter en nål i en höstack. Därför får du några bra råd hur du hittar en duktig akupunktör i Stockholm här. Det är nu mer än 30 år sedan som alternativ medicin blev allmänt känt i Sverige.

I Kina och i de flesta länder i Asien, har man haft alternativ medicin i tusentals år. Framför allt den kinesiska medicinen har levt så länge. I många länder i Asien kan man alltså utbilda sig på högskolenivå och bli ”läkare” inom alternativ, eller kinesisk medicin. Vad innebär det att arbeta som ”läkare” inom alternativ medicin? Och vad är det man måste kunna behärska? I mångt och mycket kan de båda ”läkar”-utbildningarna påminna om varandra.

Både i västerländsk medicin och alternativ sådan lär man sig om kroppen

Båda utbildningarna ger kunskap om människokroppen och dess funktioner. Det är när man kommer till botemedel som de båda utbildningarna kan skilja sig åt och inte så obetydligt. Medan den västerländska ”medicinen”  enbart går ut på att trycka i sina patienter så mycket läkemedel som det bara går, eller skära bort det onda (kirurgi) fokuserar den alternativa ”medicinen” på andra sätt att bota människor på; som att ”justera” energiflöden i kroppen (akupunktur) stimulera människokroppens inre organ genom fotmassage (zon-terapi) och genom naturliga livsmedel förse kroppen med rätt näringsinnehåll, eller justera nivåer av vitaminer, mineraler och annat som kan vara nyttigt för kroppen.

Viktigt välja en seriös klinik inom alternativ medicin

Här finns det en hel uppsjö mer eller mindre förslagna skojare. Socialstyrelsen har i många år försökt stävja bedrägerier i denna bransch och har i stort sett lyckats. Borta är de värsta kvacksalverierna. De som är kvar och verkar inom alternativ medicin är de seriösa aktörerna. I Stockholm finns det mer än 200 kliniker som erbjuder akupunktur, till exempel, hur ska man som privatperson veta vad som är bra och rätt behandling?

1. Kontrollera med Socialstyrelsen

Det enda man kan göra är att dels kontrollera med Socialstyrelsen att det är en klinik som har deras godkännande att få erbjuda olika ”medicinska” behandlingar i Stockholm.

2. Kontrollera referenser

Därefter bör du ta reda på om de har referenser att hänvisa till. Ofta går man ryktesvägen; någon har fått en bra behandling någonstans som har hjälpt dem. Ofta kan någon rekommendera någon bra akupunktör.

3. Googla akupunktör Stockholm

Har man ingen sådan som man hört talas om, kan man alltid googla akupunktur Stockholm eller kinesisk akupunktur så borde några bra förslag dyka upp på Googles internetsida. De som föreslås till dig, kan du sedan ta kontakt med, eller kontrollera om de har referenser eller omdömen på internet. Ofta brukar de som är missnöjda med någon klinik skriva om sitt missnöje och göra det tillgängligt för andra människor som en varning. Läs mer här om en klinik som bedriver kinesisk akupunktur i Stockholm på: http://akupunkturspecialist.se.

Företagarpanel för företagare att höras i Huddinge

12 dec 2018

Hur kan kommunikationen mellan företagarna i Huddinge förbättras med kommunen? Vad behöver företagarna för att göra sin röst hörd? Det är frågor som ställts av kommunen och en del av svaret blev Företagarpanelen. Ett sätt för företagare i Huddinge att nå fram med sina åsikter.

Under våren 2018 genomfördes projektet ”100 företagsbesök på 100 dagar”. Ett projekt vars mål var att fånga upp företagarnas åsikter om vad som kan förbättras inom kommunen och hur näringslivet kan främjas.Under detta projekt kom man fram till att kommunikationen mellan företagarna och kommunen kunde förbättras betydligt. Samtidigt har företagen ont om tid och kan inte gå på möten eller göra längre undersökningar. Lösningen blev Företagarpanelen. En lösning som blir ett komplement till den dialog som även finns. Detta är alltså inte en lösning som ska ersätta andra kommunikationskanaler.

Så fungerar Företagarpanelen

Alla företag som vill vara med i Företagarpanelen, och är beläget i Huddinge, kan anmäla sitt intresse på kommunens hemsida. Detta oavsett bransch och storlek. Frågorna som kommer att ställas ska därmed lika gärna vara relevanta för ett företag som utför golvslipning som för ett företag som säljer glass. Efter registrering kommer kommunen att skicka ut enkätfrågor. Detta skickas via sms alternativt mail beroende på önskemål och inställningar. För att man som företagare ska känna att det är värt att fylla i enkäten har man valt att göra de mycket korta. Enkla frågor som ändå ger en tydlig fingervisning för kommunen hur man bör agera inom vissa frågor. Självklart behöver man inte heller svara på alla frågor.

En punkt som tas upp i dessa frågor är exempelvis vilka frågor som man anser att kommunen ska driva framåt. För företaget som transporterar stora maskiner för golvslipning kanske smala passager och väghinder är helt avgörande för var man kan utföra jobbet. Detta samtidigt som restauranger och kiosker är beroende av att en större mängd människor passerar varje dag. Självklart kan inte kommunen ta hänsyn till alla åsikter som kommer in men med ett stort underlag av företagare som svarar blir det en tydligare bild av vad man anser i olika frågor. Man kan även lämna in konkreta förslag inom vissa frågor likväl som yttra sig allmänt inom vissa frågor.

Anmälan

Anmälan genomförs på hemsidan där namn, mail, telefonnummer, företag och bransch nämns. Är man osäker på vilken kategori (är golvslipning, städvård, byggverksamhet eller övrigt?) så kan man klicka i flera branscher eller enbart välja övrigt. Därefter kan anmälan skickas iväg och frågorna kommer inom kort. Läs mer om en golvslipare i Huddinge här.

Stockholmare behöver säkra fönster

6 dec 2018

Att Stockholm är mer utsatt för olika typer av brott är kanske inte så konstigt eller får folk att höja på ögonbrynen. Det bor ju så pass många fler i huvudstaden och sett till befolkningsmängden finns det ju fler kriminella personer i Stockholm, plus att om det kommer in kriminella element utifrån, från andra länder som kommer till Sverige för att begå brott. Att stockholmarna därför är mer medvetna om och oroliga för brott är därför inte så konstigt.

Brotten ökade i Stockholm medan de minskade i resten av landet

Bara under 2016-2017 fördubblades antalet anmälda bostadsinbrotten i Stockholm, medan sett till hela landet, minskade antalet anmälda skadegörelsebrott och antalet anmälda stöldbrott. Antalet anmälda skadegörelser minskade med 7 procent och antalet anmälda stödbrott minskade med h´3 procent i hela landet. Detta medan de ökade, sett endast till Stockholmsområdet. Av den anledningen är det allt viktigare för stockholmarna att få bättre skydd i sina bostäder. De som äger en villa bör skydda sin dörr som går in till huset från bakgården eller trädgården.

Se till att säkra altandörren mot tjuvarna

Många tänker enbart på att skydda sin entrédörr, men glömmer att skydda sin altandörr. I stället kan de ha en altandörr som är lätt att forcera, i stället för att skydda den mer än själva entrédörren. För en inbrottstjuv är det ofta idealiskt att få göra inbrottet på baksidan som ofta är insynsskyddad och därmed har mindre uppsikt än ytterdörren. Istället för att ha en altandörr som är dubbelt så säker som ytterdörren, har man i stället en ganska skör altandörr med stora fönster, som dessvärre är lätta att söndra, få in en hand och öppna inifrån.

Installera inbrottsskyddade fönster och dörrar

Då finns det ett säkerhetsföretag som arbetar med säkerhet och som har inbrottssäkra fönster, dörrar och lås. Dem kan man bjuda hem, så att de kan göra en översyn av säkerheten hemma hos dig i Stockholm. De kan då tänka som en inbrottstjuv och vet vad just inbrottstjuvarna gillar, hur de helst vill arbeta ostört och hur de lättast kommer över de saker som man har hemma. Då kan man installera säkra fönster med glas som inte går att söndra eller krossa.

Anlita säkerhetsföretaget till inglasningen

Varför inte anlita säkerhetsföretaget för att installera inglasningen av altan och balkong? Det måste inte vara en motsättning att montera fönster som är säkra och dörrar med fönster som är så pass säkra att de håller mot inbrottstjuvarna. Läs mer om detta på:glasmästarestockholm.nu.

Körkortets betydelse för jobbsökandet

26 nov 2018

Bor du i Stockholm och förlitar dig mest på tunnelbana och buss? Det är vanligt att man, åtminstone i storstäder som Stockholm och Göteborg, väntar ett par år med att skaffa körkort. I och med de välutbyggda kollektivtrafiknäten finns helt enkelt inte samma behov av det. För många blir istället körkortet något som skaffas när man ska byta bransch, eller när man ska skaffa sitt första jobb. I väldigt många olika typer av jobb, är körkort en merit (om inte ett krav). 

Många yrken med liten konkurrens om jobben kräver ofta körkort

Tittar man på många av de yrken där liten konkurrens om jobben råder, är det inte sällan yrken med krav på B-körkort. Det kan till exempel handla om trädgårdsanläggning; bara i Stockholm finns tiotals annonser från arbetsgivare uppe, och nästan alla vi tittar på har som krav att man har B-körkort. Detta eftersom man ofta använder skåpbil och släp i tjänsten när man arbetar med trädgårdsanläggning. Jobben finns – och för den som har ett körkort finns det många att söka. 

Det här gäller givetvis inte bara trädgårdsanläggning, utan även många andra praktiska yrken. Fortsätter vi att titta på situationen i Stockholm råder det brist på bland annat elektriker och VVS-montörer. Gemensamt för dessa yrken är att det krävs en relativt kort utbildning, samtidigt som de är relativt välbetalda. En annan gemensam nämnare är att de flesta arbetsgivare kräver körkort. 

Körkort – vägen till jobb?

För vissa kan säkerligen så vara fallet. Vill man jobba med exempelvis trädgårdsanläggning i Stockholm (som beskrivet lite högre upp i texten) är ett körkort ett krav hos de flesta arbetsgivare. Det är dock inte givetvis alla som vill jobba inom ett yrke där körkort faktiskt krävs. Om vi fortsätter med Stockholm som exempel, och tittar på inom vilka områden de flesta stockholmare jobbar inom, så är service, hotell, restaurang den enskilt största sektorn. 

Dessa jobb har sällan körkort som krav, eftersom bil helt enkelt inte måste användas i tjänsten normalt sett. Dessutom går det att ta sig nästan överallt i Stockholms län med hjälp av ett SL-kort – så där finns inte heller någon riktig anledning att ha körkort. 

Körkortets betydelse i CV:et

Även om inte tjänsten i sig kräver ett körkort, är det många som argumenterar för att det är bra att sätta det i sitt CV ändå. Man kan hävda att en del arbetsgivare ser det som en styrka, att man disciplinerat har studerat till något och klarat av det. Med det sagt är det givetvis inget måste, men en del arbetsgivare kan se det som ett plus i kanten, oavsett om tjänsten faktiskt kräver ett körkort eller inte. Läs mer om trädgårdsanläggning i Stockholm på: gronagatantradgard.se.

Stockholm bjuder på många evenemang

15 nov 2018

Du som har semestrat i Stockholm vet att här finns det många roliga saker som man kan hitta på när man är ledig. För det första finns ju här Gröna Lund. Särskilt barnen gillar att åka karusell, ber-och-dal-bana och många andra nöjen som bereds dem som vill komma in på nöjesfältet på Gröna Lund. Här finns Skansen som bjuder på inblickar i vår gemensamma svenska historia. Här finns både djuren och de gamla byggnaderna som visar hur vi bodde för 50,60 och 100 år sedan. Annat som finns till för barnen är Junibacken med alla älskade Astrid Lindgren-sagor, figurer och andra sagofigurer. Akvariet finns till för alla som älskar fiskar, krokodiler och annat som simmar i vatten, liksom Fjärilshuset i Haga.

För dem som är äldre finns andra nöjen

För den äldre publiken finns det otaliga museer och gallerior att se konst och lära sig mer om sin omvärld. Här finns både Moderna museet med samtuda konst, liksom Nordiska museet, Nationalmuseet, Historiska museet, Arkitektmuseet och många, många fler museer. Det finns även andra nöjen för den äldre publiken, såsom Paintball i Stockholm, Gokart eller varför inte prova på en Femkamp i Stockholm? Firar man en jämn födelsedag kanske man vill fira den med en minnesvärd Femkamp, när man gör något alldeles sepciellt och minnesvärt. Här går vi igenom vad man kan göra på en Femkamp i Stockholm.

Låt två motståndarlag tävla mot varandra

Det bästa sättet att tävla i Femkamp är att man delar upp sig i två motståndarlag. Då kan man tävla mot varandra antingen genom att skjuta pilbåge mot en pilbågstavla, eller varför inte med vilket lag som först får i 5 bollari en basketkorg? Eller det lag som är först ut att pricka 5 frisbee i en korg. Man kan även tävla genom att försöka få i de 5 första golfbollarna i en korg.

Vill man inte tävla 2 lag mot varandra kan man tävla en och en. Då kan man ha yxkastning, stövelkastning, man kan snurra runt en pinne och sedan springa stafett – då får man se vem som klarar av att springa rakt utan att ramla omkull. Man kan även springa med skottkärra, i blindo och enda vägvisaren är stackaren som sitter i skottkärran. Det kräver att de två samarbetar för att inte båda ska ramla omkull. En annan varaiant är att man är två på en stock och slåss med vadderade stavar mot varandra. Första som ramlar av stocken har förlorat. Här kan du läsa mer: http://stockholmpaintball.se.

En fönsterrenovering höjer värdet på ditt hus

7 nov 2018

I Stockholm funderar vi mycket på vad våra hus är värda. För många vore det en katastrof om bostadsmarknaden kraschade, många har lån som de aldrig skulle kunna betala tillbaka och för många har bostadskarriären varit ett sätt att trygga pensionen. Inte undra på att vi gör allt vi kan för att våra hus ska bli så eftertraktade som möjligt, genom att renovera och underhålla.

Fönstrens skick viktigt för huset

Ett bra sätt att skydda sitt hus är att se om ytskikten; taket, fasaden och fönstren. Täta fönster ger en behaglig inomhusmiljö och fönstrens skick präglar mycket av intrycket man får av huset. Därför är det bra att varje år inspektera sina fönster efter vintern och se om de är i behov av uppfräschning.

I många fall räcker det att tvätta av fönstren, eller kanske olja dem eller bättra på med lite färg. Men efter en viss tid måste men haka av fönstren och göra en ordentligt fönsterrenovering. Ett fönster som regelbundet blir underhållet och renoveras då och då kan i princip hålla hur länge som helst. Framför allt gäller det fönster från första halvan av 1900-talet, då man alltid använde förstklassigt virke vid fönstertillverkning.

Du bör anlita proffs om du vill höja värdet på ditt hus

Det är alltid en avvägning när det gäller fönsterrenovering om man ska renovera fönstren själv eller anlita en fönsterfirma som gör jobbet. Om syftet med renoveringen är att få så fina fönster som möjligt, med bästa möjliga skydd och längst hållbarhet, så rekommenderar vi dock att du anlitar en fönsterfirma i Stockholm för att renovera dina fönster. Det är helt klart den bästa värdehöjaren för ditt hus och det kommer att synas på fasaden att renoveringen är utförd av proffs.

Fönsterrenovering för bostadsrättsförening

För boende i ett flerfamiljshus, det vill säga en bostadsrättsförening, är det alltid bäst att gå ihop och köpa in en fönsterrenovering för hela fastigheten på en gång. Priset sjunker ju fler fönster som ska renoveras, så för en bostadsrättsförening är det helt klart ett måste att anlita en fönsterfirma för fönsterrenoveringen. Det tar i genomsnitt ett par månader att renovera alla fönster på ett större flerfamiljshus och det går bra att bo kvar i lägenheterna under tiden som renoveringen pågår.

Hitta en firma för fönsterrenovering i Stockholm

Det är lätt att hitta en fönsterfirma i Stockholm för att få hjälp med sin fönsterrenovering, oavsett om det handlar om ett par fönster på villafasaden eller alla fönster i ett flerfamiljshus. Ta gärna in offerter från flera firmor till att börja med, så får ni en bra bild av hur priserna generellt ligger. Välj den firma som har bäst vitsord från tidigare kunder, och som har en bra kommunikation, något som alltid är viktigt när det gäller hantverkare. Se även till att få ett fast pris på offerten och att alla kostnader räknas in. Läs mer här om du vill anlita en firma för inspektion eller fönsterrenovering i Stockholm.

Catering gör evenemanget smidigare

31 okt 2018

Större sammankomster och evenemang i Stockholm kräver sin beskärda del av planering och logistik. Det kan handla om en mässa/konferens och där man planerar att gäster i hundratal ska komma till exempelvis hallen i Älvsjö. Frågan är hur de ska ta sig dit, var ska alla bo, vad ska de äta och dricka under tiden?

Ju bättre man lägger upp olika strategier och tänkbara scenarion - desto smidigare process kan summeras i efterhand och desto troligare är det att alla gästerna ger en tumme upp som ett samlat betyg. Vad gäller mat och dryck så är catering alltid ett gångbart alternativ.

Utvecklingen har gått framåt rejält Just catering i Stockholm har fått ett rejält uppsving under senare år och man kan se detta genom att titta på ökningen av företag, genom att se vilka typer av menyer som numera finns och genom att skärskåda det faktum att alla företag även erbjuder extratjänster som gör exempelvis en konferens komplett. Vi ger några exempel på sådana:

  • Bord och stolar. Att man kan hyra bord och stolar är en klar fördel. Det möjliggör nämligen att konferensen blir mer levande och där deltagarna blir mer aktiva. Borden i fråga bör vara av stående modell då dessa kräver mindre utrymme. Stolarna å sin sida är inte primärt till för att sitta ned och äta vid - de finns där för att man ska kunna vila benen då det krävs.
  • Musikanläggning och serveringspersonal. Att kunna spela lite härlig hissmusik i bakgrunden ger en mer avslappnad atmosfär som uppskattas av de flesta. Serveringen är direkt livsviktig. En skillnad mellan dåtidens catering och dagens dito i Stockholm är att serveringspersonalen är utbildade och skickliga kring hur man ska gå tillväga. Det handlar inte om några inringda studenter som vill dryga ut kassan. Nu är det som att besöka en finare restaurang - det höjer statusen på konferensen och gör att alla tar denna på ett större allvar.
  • Menyerna har, utan tvekan, blivit mer sofistikerade - framförallt om man ser till de gröna alternativen. Idag väljer fler bort kött och man gör detta av såväl etiska som miljömässiga skäl. Det har många företag inom catering tagit fasta på och det har också gjort att utvecklingen gått framåt så pass snabbt som den ändå har gjort. Vi skulle säga att man som arrangör faktiskt tjänar på att beställa vegetarisk catering rakt igenom. Dels är den billigare, dels så är den också mer utvecklad och tillagad med hjärtat. Det märks på smaken. Och: det är aldrig dumt att ta ställning. Varför inte visa att ni bryr er om miljön och göra denna fråga till en del av er konferens? De flesta behöver en liten knuff i rätt riktning och inse att vegetarisk mat - om än för någon gång i veckan - är lika god och bra som den mat som innehåller kött.

Var ute i god tid för bättre catering

Det var några tydliga detaljer som visar på utvecklingen av catering i Stockholm. Men, vi ska även nämna följande lilla detalj innan du kastar dig in för att ringa ett företag som erbjuder tjänsten: tänk på storleken. Även om utvecklingen har varit stor så finns det fortfarande få företag inom catering som har kapacitet att klara av en större konferens/mässa/tillställning.

De flesta företag är små och vänder sig till privata, lite mindre fester och sammankomster. Det är därför viktigt att vara ute i god tid. Vill du anlita en mindre firma så måste du också ge denna en chans att förbereda sig, samla folk och planera all mat som ska serveras. Att ringa några dagar innan fungerar definitivt inte.

Gott om möbelaffärer i Stockholm

26 okt 2018

Stockholm är en dröm för den som uppskattar shopping, oavsett vad man tycker om att handla. Här finns butiker för alla, vare sig man är ute efter kläder, smycken, musikinstrument, vinylskivor eller något annat. Det som Stockholm har gemensamt med andra storstäder är dessutom att det finns en bra blandning av stora breda butiker och smala nischade. Det gör det lätt att hitta den typ av produkter man är ute efter.

Detta är i hög grad sant även för Stockholms möbelaffärer. I Stockholm finns hundratals affärer som säljer möbler och inredning, och även här är variationen överväldigande. Du kan hitta designmöbler som endast finns tillverkade i några få exemplar, samtidigt som du har möbeljättar som Staland eller Mio precis intill. Den som tar tid på sig för att upptäcka vilket stort utbud det finns kommer dels att lära sig mycket mer om möbler och inredning, dels att önska att han tjänade mer pengar. För vi kan ju inte köpa allt som faller oss i smaken, men det är inte heller syftet med en bra möbelaffär.

Möbler kan vara konst

En bra möbelaffär är lika mycket som ett galleri, där man visar upp verk som man respekterar och älskar, inte för att man vill sälja dem i stor upplaga. En möbelaffär i Stockholm som tar in en fantastisk designmöbel från Brasilien eller Vietnam gör det inte för att de tänker att ska tjäna en massa pengar, utan för att de älskar möbeln och vill att fler får chansen att se den i verkliga livet. Till slut brukar det dock ändå alltid dyka upp någon möbelälskare med tjock plånbok och lägga beslag på underverket, men det är en annan historia.

Allt finns inte på internet

Det finns möbelaffärer utspridda över hela Stockholm, och att besöka dem alla skulle ta flera veckor. Det man kan göra för att få ett hum om vilken inriktning de har är att gå in på deras hemsidor och titta på sortimentet. Men ska dels veta att butiker sällan lägger ut hela sitt sortiment på nätet utan vanligtvis endast ett litet urval av vad som finns. Man vill att folk ska komma till butiken och få se möblerna i verkliga livet. Känna på dem, sitta i dem och känna doften från dem. En möbels skönhet kan inte uppskattas till fullo genom att se den på en bild, den måste upplevas på plats. Det får du göra i en bra möbelaffär.

En del möbelaffärer finns inte ens på nätet, utan de lever vidare tack vare sitt grundmurade rykte för att hålla god kvalitet. För så är det i Stockholm, att alla butiker måste inte göra reklam för sig överallt, eller ha ett namn som alla känner igen. Är man bra på det man gör finns det en plats för en i Stockholm, det ser tusentals möbel- och designintresserade Stockholmare till.

Var hittar man lättast en bra möbelaffär i Stockholm?

Vare sig det gäller nya eller antika möbler är det framför allt Vasastan och Östermalm som gäller om man vill hitta exklusiva och vackra möbler och även annan inredning. Södermalm är också bra, men har en lite ungdomligare stil. Även här satsas dock på kvalitet framför kvantitet, något som den unga välbeställda generationen som flyttat in uppskattar.

Upptäck en ny värld av möbler

Planerar du att besöka Stockholm snart, eller om du redan bor här men inte är bekant med det stora utbudet av möbelaffärer, passa på att botanisera lite bland dessa butiker nästa gång du befinner dig i innerstan. En möbelaffär i Stockholm är en plats att njuta på, att njuta av utsökt design och exklusivitet och av känslan att allt är möjligt. En vacker möbel är något man kan bli förälskad i och som kan förgylla ett helt hem. Missa inte chansen att upptäcka din favorit bland Stockholms möbelaffärer. Läs mer om Stockholms möbelaffär på: https://www.gad.se.

Många projekt som pågår i Stockholm

18 okt 2018

1422 – så många bostäder är till salu, men finns inte än. De är planerade att börja byggas tidigast nästa år, och beräknas vara klara 2020-2021. Det är många nya bostäder som är på gång i Storstockholm och i trakterna kring; såsom i Södertälje, Norrtälje, Nykvarn och Sigtuna. När man bygger nya bostadskomplex är det mycket viktigt med markarbetet som måste ske innan. Ju högre och större bostadshus som du bygger, desto viktigare är grunden, att den är stabil och riktig. De flesta har mellan 50-100 bostäder som ska säljas, vilket säger en hel del om omfattningen av bygget som ska till.

Ju bättre förberedd marken är desto bättre går bygget

Det är arkitekter och landskapsarkitekter som först ritar och planerar bostäderna. Arkitekterna planerar formen på bostadshusen, landskapsarkitekterna som utformar marken, trädgård, park, gångbanor och parkering som ska finnas intill bostadshusen. Sedan är det upp till byggherrarna att bygga i enlighet med planritningen. Som grävmaskinist, sprängare och som förbereder markarbete i Stockholm, som ska förbereda marken för bygget, gäller det att man har ingående kunskaper om marken, kunna bedöma kvaliteten på den, vad som är gångbart och vad som inte är det. Ju bättre marken är förberedd inför att bostadsbyggarna kommer med allt byggmaterial, stora maskiner, liftar och lastbilar, desto bättre och snabbare går arbetet med själva bygget av bostadskomplexet.

Det myckna byggandet är bra för Stockholm

Det sägs att det är en balans som behöver uppnås, mellan hur mycket nytt som behöver byggas och vad som är gångbart att sälja. En del är rädda för att för mycket bostadsbyggande gör att det sedan blir svårt att sälja. Är bostäderna för dyra, kan människor skrämmas att köpa, med de nya amorteringskraven. Samtidigt finns det varningsklockor om högre räntor på lånen. Om farhågorna slår in, med de högre amorteringskraven, kan många som först tänkte sig flytta in och som redan kanske har betalat handpenningen, vilja dra sig ur. Det i sin tur blir en negativ spiral för de byggföretag som redan har börjat bygga. Då förlorar de kapital som de behöver för att i sin tur betala sina underleverantörer och byggjobbare.

 Attraktivt flytta in i ny bostad trots farhågor

Många tycker det är önskvärt och attraktivt att flytta in i en helt ny bostad, även om det kostar mycket. Det är en av orsakerna till att byggherrarna gärnra bygger nya bostäder. Det är en särskilt känsla att få flytta in i en bostad som ingen annan någonsin har bott i. Här kan du läsa mer hur markarbete går till i Stockholm.

← Äldre inlägg