Blogg

Sundbyberg – en stor småstad

12 okt 2017

För ungefär 150 år sedan, på 1870-talet, stod Stockholm och Sverige inför stora förändringar. Det var under denna tid som Sverige på allvar började industrialiseras, och människor flyttade i stora skaror från landsbygden in till städerna, inte minst till Stockholm där de flesta jobben fanns. Staden blev allt mer trångbodd och människor började se sig om efter platser i stadens närhet där de kunde bo och samtidigt kunna ta sig till platser där det fanns arbete. Lilla Sundbyberg gick under slutet av 1800-talet igenom sin förvandling från en samling gårdar på landet till ett modernt samhälle.

Redan 1877 fick Sundbyberg sin järnvägsstation längs med linjen Stockholm – Bergslagen och detta underlättade förstås kommunikationerna avsevärt. Mot slutet av 1870-talet hade många arbetarfamiljer bosatt sig i Sundbyberg på de nyuppstyckade tomterna vars priser hölls låga för att locka människor från staden.

Det händer saker

Så småningom började också industrier och verkstäder slå upp sin verksamhet i Sundbyberg, många människor kunde sysselsättas i stenhuggerier och andra industriverksamheter. Bönder från kringliggande gårdar sålde sina varor på torget och Sundbyberg blev ett litet handelscentrum. År 1888 blev Sundbyberg en egen köping och 1927 blev man egen stad, till ytan Sveriges minsta, vilket man är än idag. Vid denna tid fanns många fabriker och verkstäder, bland annat var Sundbybergs första bilverkstad (länken leder dock till en annan, modern bilverkstad) även bland de första i Sverige. Marabou hade också startat upp sin verksamhet i Sundbyberg samt många andra industrier.

Större och större fast litet

Under efterkrigstiden fortsatte Sundbyberg att växa inom sina relativt små gränser, varje decennium såg ett nytt bostadskvarter dagens ljus. Storskogen, Ör, Hallonbergen, Rissne och senast Stora Ursvik. Detta gör Sundbyberg till Sveriges mest tätbefolkade kommun. Numera finns allt man kan önska sig av en modern stad i Sundbyberg, ett stort antal restauranger och butiker, banker, bilverkstäder, outlets, samt goda kommunikationsmöjligheter med bussar, pendeltåg och tvärbana.

Se Sundbyberg

Att bara spatsera omkring i centrala Sundbyberg och insupa stadskvarteren och småstadslivet räcker gott och väl för att fördriva en eftermiddag. Några platser är dock särskilt värda ett besök, Tornparken till exempel, döpt efter det vackra vattentornet som stod klart redan 1912. I tornet finns numera en restaurang. Den kände konstnären och skulptören Carl Fagerberg levde och verkade i Sundbyberg och flera av hans verk finns att beskåda i trakten. Vid Fredsgatans rondell står statyn Spjutkastaren; från början var den tänkt att pryda sin plats utanför Stockholms stadion, men hamnade i stället vid Sundbybergs idrottsplats. På torget står en annan staty, ”Den lyckliga familjen”, som trånar över en fontän - det perfekta stället för en glass en varm sommardag.

Sundbyberg är en småstad med storstadskaraktär, den perfekta blandningen av puls och harmoni. Det är lätt att ta sig hit och härifrån och lika lätt att stanna.

Ljuva tider för byggföretag i Stockholm

5 okt 2017

Stockholm är den stad i Sverige där bostadskrisen är som allra tydligast. Man brukar räkna med att det flyttar 46 nya personer om dagen till vår svenska huvudstad. Något som naturligtvis är väldigt kul – men som skapar problem. Den redan överhettade bostadsmarknaden blir än hetare och personer som har svårt att hitta bostad får det ännu tuffare i och med denna nya konkurrens. Stockholm har oerhörda utmaningar och det här försöker man lösa på det enda tänkbara sättet – man bygger nya bostäder. Skulle du besöka Stockholm idag så skulle du häpna över alla nya projekt som tar fart – nästan oaktat var i staden du tittar så håller man på med en nyproduktion.

Det här gör att i synnerhet en bransch blommar rejält; en bransch som av förklarliga skäl stavas byggbranschen. Många tar för givet att det enkom är de stora byggföretagen som drar nytta av denna kraftfulla expansion som alla ny produktioner innebär och att mindre byggföretag i Stockholm inte får en del av kakan. Så är inte fallet – i stort sett alla byggföretag blir på ett eller annat sätt involverade i Stockholm byggande. De större byggföretagen – Skanska, Peab, Serneke, för att nämna några – använder sig av underentreprenörer och dessa är då, i det stora hela, de mindre byggföretag som finns i- och kring Stockholm.

Således så finns det även någonting gott att hämta ur den rådande bostadssituationen i Stockholm; att man tvingas bygga nya bostäder ger byggsektorn ett stort uppsving, fler jobb skapas och även de mindre byggföretag som finns i staden kan se att omsättningen ökar. Det är – helt enkelt – ett bra, lukrativt läge att driva ett byggföretag i Stockholm.

Många renoverar innan försäljning

Även sett till en annan del så finns det ett värde i att ha ett byggföretag. Tack vare rot-avdraget så har fler privatpersoner äntligen fått råd att genomföra de renoveringar, tillbyggnader och reparationer som man kanske drömt om (men aldrig haft råd med). Rot-avdraget går naturligtvis att använda i hela landet – men i Stockholm så använder man det på ett lite mer speciellt sätt.

Hur? Vi återkopplar återigen till den glödheta bostadsmarknaden: man använder rot-avdraget för att renovera inför en försäljning. Det vill säga; ska en privatperson sälja sin bostad så anlitar denne ett byggföretag och renoverar exempelvis kök- och badrum. Renoveringar som rabatteras med hjälp av rot och som kan innebära en maximerad vinst. Att lägga 70.000 kronor för att ett byggföretag i Stockholm renoverar köket kan i slutändan ge kanske 300.000 kronor mer i vinst. Ett talande exempel som – återigen- visar på att byggsektorn drar stor nytta av bostadssituationen i Stockholm.

Mer info: http://www.byggföretagstockholm.com.

Fillers vinner mark i Stockholm

28 sep 2017

Det har alltid funnits en viss skepsis kring att på konstgjord väg ta bort olika defekter, lindra komplex eller bli vackrare. Folk i gemen har nästan alltid sett på metoder inom plastikkirurgi med rynkad panna och man har sett på folk som genomfört sådana som lite väl självupptagna. Detta utan att se på själva grundtanken och roten till varför man exempelvis opererar sig – nämligen ett missnöje. Oavsett om man valt att operera sina bröst, släta ut sin panna eller minska sin fettprocent så har man gjort detta av den enkla anledningen att man mått dåligt. De som går till en klinik gör inte detta som frukten av ett infall – nej, det handlar om att missnöjet med kroppsdelen i fråga varit så stor att det inte funnits någon annan utväg. Och: hade det hela handlat om ett infall så hade man heller inte fått genomföra ingreppet i fråga – detta då det alltid krävs en konsultation innan där man tillsammans med en läkare reder ut problematiken.

Med detta utrett så tänkte vi påvisa en ny metod och behandling som har väldigt många fördelar i jämförelse med traditionell, estetisk kirurgi och som inte alls drar till sig lika mycket uppmärksamhet för de som genomfört behandlingen i fråga. Det handlar om fillers och enkelt beskrivet så handlar en behandling med fillers om att man injicerar ett medel i huden. Detta medel slätar sedan ut exempelvis rynkor eller gör att huden ser fylligare ut kring specifika områden – primärt läppar eller käklinje. I Stockholm så har fillers blivit väldigt populärt och detta både bland äldre- och yngre samt oavsett kön. Fillers har nämligen visat sig vara både effektivt och skonsamt; detta utan att det kostar så mycket pengar som man normalt förknippar med en skönhetsbehandling/skönhetsingrepp.

Hur skulle vi då beskriva fillers och vad behöver du vara medveten om innan du besöker en klinik i exempelvis Stockholm? Jo, följande punkter tycker vi rätar ut några frågetecken på ett bra sätt:

  • Fillers är ofta gjorda av en medel som kroppen själv kan ta hand om. Detta innebär att effekten sitter i mellan 6-12 månader. Det är alltså inte en permanent resultat du får.
  • Du behöver inte sjukskriva dig. Redan efter någon timme så kan du återgå till ditt normala liv. Räkna dock med att kanske är lite svullen i ansiktet. Du ska även undvika hetta och kyla under det närmsta dygnet efter att du genomfört en behandling.
  • Smärta? Nej, inte alls. Lokalbedövning räcker och således så slipper du den oro kring narkos som kan finnas vid exempelvis plastikkirurgi.
  • Fillers utan konsultation? Nej, innan en behandling så krävs det ett möte med läkaren/sköterskan där du förklarar problematiken samt dina förväntningar. Kanske är en annan lösning än fillers bättre för just dig?
  • Håll utkik efter kvalitetstämpel. I och med att det blivit så populärt med fillers i Stockholm så försöker många sko sig. Du måste se till att välja klinik med omsorg. Sök på nätet efter kundomdömen och se till att det finns ett godkännande från exempelvis Estetiska Injektionsrådet.

Att flytta till Sollentuna

26 sep 2017

Planerar du en flytt till Sollentuna? Det är en mycket populär kommun och folk flyttar hit från både Stockholm och från andra delar av landet. Något som ofta uppskattas med kommunen är att det är väldigt naturnära, samtidigt som resan in till centrala Stockholm inte är särskilt lång.

Skola

I Sollentuna finns både förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenskola. För högre utbildning än så får man ta sig in till Stockholm för till exempel Stockholms Universitet eller KTH. Gällande gymnasieskolorna finns här en i kommunal regi och fem stycken fristående. De fristående gymnasieskolorna lyder under Skolinspektionen och är givetvis avgiftsfria som i resten av landet. Det finns 18 nationella linjer med olika inriktningar, där sex av dem är högskoleförberedande och tolv stycken är yrkesförberedande.

Aktiviteter

För dig som ska flytta till Sollentuna finns en rad olika aktiviteter som kommunen står för. Utöver det finns också restauranger, köpcentrum och barer. Här fokuserar vi dock på det övriga.

I Sollentuna finns till exempel flera fina utomhusbad och en stor simhall. Oavsett var i Sollentuna man befinner sig är det aldrig särskilt långt till ett dopp i Mälaren. Vad gäller simhallen finns det en stor sådan, som dessutom har ett gym och en relaxavdelning.

För de lite yngre finns flera fritidsgårdar. De flesta är för ungdomar som är under 15 år gamla, men en av fritidsgårdarna, Arena Satelliten, håller öppet för dem som är 16 år och äldre. Här finns bland annat möjlighet att syssla med musik och andra spännande aktiviteter.

För dig som är lite äldre finns också aktiviteter i kommunal regi på ett eller annat sätt. Det finns till exempel ”Sollentunas seniorträffar” samt Frivilligcentralen som är en lokal mötesplats för seniorer.

Anordna flytten själv eller ta hjälp av flyttfirma?

Om du planerar en flytt till Sollentuna funderar du säkerligen på om du ska göra det själv eller om du ska ta hjälp av en flyttfirma. Det finns en uppenbar nackdel med att anlita en flyttfirma – det blir dyrare. Samtidigt är det en kostnad som väldigt många är beredda att betala eftersom en flytt är både tidskrävande och slitsam. Kan man slippa arbetet med att hyra en bil, packa in och ut möbler och lådor ut bilen, är det många som är beredd att betala några kronor extra. En flyttfirma är dock inte lik den andra, och alla har olika priser. Kontakta en flyttfirma i Sollentuna eller i den du stad du flyttar från för att få en offert.

Fönsterrenoveringen på Stockholms slott

31 aug 2017

Har fönstren i lägenheten eller villan sett sina bästa dagar? Då kanske du bävar inför arbetet och kostnaden det medför. Att renovera fönster är som bekant inte det roligaste hemmafixet som finns. Då kanske det ändå är en liten tröst i sammanhanget att du inte står som ägare till Stockholms slott. Där avslutades nämligen nyligen en total renovering av samtliga 964 fönster, ett arbete som tog tio år att genomföra.

Akuta åtgärder

Innan denna omfattande fönsterrenovering i Stockholm var fönstren i ett mycket dåligt skick sedan man underlåtit att ta hand om dem under lång tid. Röta på karmar, flagnande färg och sprickor i de handblåsta glasen var en vanlig syn runt om i slottet. Många av fönstren var original sedan slottets byggande på 1700-talet, andra hade fallit offer för slarvig och okunnig renovering. Det äldsta kända glaset var från 1741. På vissa håll var fönstren i så dåligt skick att interiören på slottet riskerade att komma till skada. Det behövdes akuta åtgärder, men arbetet var enormt.

Tidstypiskt

Slottsarkitekten Ove Hidemark drog upp riktlinjerna för renoveringen. Bara tidstypiska material och tekniker fick användas. Förutom att ge den rätta tidsandan åt fönstren samarbetar då de nykomna och omkringliggande materialen med varandra och motverkar skador.

Under tio års tid jobbade snickare, glasmästare och målare tillsammans med fönsterrenoveringen. Som bas för verksamheten upprättades en arbetshytta på slottets borggård, där man sörjde för rätt temperatur och erforderlig ventilation. Till hyttan lyftes fönstren ner från sina platser runt om i slottet och utsattes för varsam behandling av dessa kunniga hantverkare. Även en stor lärlingsaktivitet förekom, detta för att bevara och sprida vidare kunskapen till kommande generationer. Med tiden växte kunskapen hos både experter och lärlingar; nya tekniker utvecklades, gamla återuppstod och speciella arbetsredskap tillverkades som underlättade arbetet.

I största möjliga mån försökte man bevara det gamla materialet och färgläggningarna, ett mycket tålamodskrävande arbete som krävde stor skicklighet. Man använde sig av fint svenskt virke, oftast ek eller furu, som torkats under flera år och sedan snedsågades till infällningar för att passa mot det  gamla virket som gick att bevara.

Glasen plockades ur och rengjordes från färgrester i väntan på att få återförenas med sina karmar. Slutligen provhängdes fönstren för att säkerställa passformen och målades sedan med ett sista lager linolja innan de återigen hängdes på rätt plats i väntan på nästa renovering, som förhoppningsvis dröjer ett tag.

För eftervärlden

Hela processen dokumenterades och fotograferades noggrant efter varje moment. Fakta om åtgärder, mått, beslag och andra ingrepp finns minutiöst nedtecknade för framtiden. All denna dokumentation finns nu tillgänglig i slottsarkivet som en rik källa för efterkommande projekt. Varför inte ta del av denna kunskap, som inspiration för ditt eget projekt eller som en påminnelse om att det hade kunnat vara värre?

Skaffa ett kontor i Stockholm

18 aug 2017

Stockholm är generellt en attraktiv plats för svenska företag, även om det såklart inte råder total konsensus om detta. En del stora företag har till exempel haft svårt att rekrytera på senare år som en konsekvens av den hårda bostadsmarknaden. Som helhet är Stockholm dock en stad med både anrika storföretag och en bubblande start up-scen. Du som vill skaffa kontor här har säkert en spännande tid framför dig – oavsett om det är din första lokal eller för att expandera din verksamhet. 

Kontorshotell?

Många företag i Stockholm väljer att hyra in sig hos ett kontorshotell. Det finns ett par fördelar med detta. Är man ett mindre företag utan särskilt många anställda får man bra och billig plats som ofta har goda mötesrum och möjlighet att träffa kunder. En annan fördel är att man får regelbundna tillfällen att nätverka med andra som är i huset.

Ytterligare en fördel är att många av rummen redan har kontorsmöbler. På så vis slipper man lägga ner tid och pengar på att inreda och kan istället fokusera på att börja arbeta, nätverka och träffa kunder i de nya lokalerna.

Läget

Ska man ha ett kontor centralt i Stockholm, som inte är en del av ett kontorshotell, får man räkna med att betala en del pengar. Bristen på utrymmen, både vad gäller lägenheter, garage och bostäder, är ganska stor i staden. Kan man däremot tänka sig att ha sitt kontor en bit utanför Stockholms innerstad kan man komma betydligt billigare undan. Dock krävs det att man åker en bit, då även närförorter har stigit mycket i pris de senaste åren.

Inredning

Om du inte skaffar en möblerad lokal i ett kontorshotell, kommer du att behöva införskaffa kontorsmöbler. Det är bra att redan på en gång tänka på ergonomin och inför framtiden. Är det tänkbart att ni växer till många fler anställda inom en snar framtid? I sådana fall kan det vara läge att skaffa sig ett större kontor på en gång. Visserligen kan man vänta lite med kontorsmöbler för att spara in pengar, men så småningom kommer det att behövas.

Det är givetvis inte alltid att läge för detta, beroende på hur oviss framtiden är. Att slippa göra ett stort kontorsbyte med flytt av personal, kontorsmöbler och annat kan det dock vara värt några extra kronor att skaffa sig ett större kontor på en gång. En kontorsflytt är ett projekt som tar lång tid och som kommer att flytta fokus från verksamheten, samtidigt som även själva flytten kostar pengar givetvis.

Yrken i Stockholm med liten konkurrens om jobben

12 aug 2017

Vill du flytta till Stockholm och behöver söka nytt jobb? Eller är du från Stockholm, men är arbetslös eller vill byta bransch? Stockholm är Sveriges största stad och har det mesta inom länsgränserna. En stor del av de yrken som finns att arbeta med här råder det brist på personal i. Vissa kräver mer utbildning – andra kräver mindre eller knappt någon utbildning över huvud taget. För att hitta de jobb som är välbetalda krävs dock allt som oftast viss utbildning i bagaget.

Målare

I Arbetsförmedlingens yrkesprognoser kan man läsa att det råder liten konkurrens om jobben som målare i Stockholm. Visserligen gäller det inte bara i Stockholm, utan över hela landet. Den som vill arbeta som målare får en bra grund att stå på redan i gymnasiet. Detta genom programmet bygg- och anläggning med inriktning mot målare.

För att arbeta som målare behöver du vara lärling hos ett företag. Vissa företag anställer lärlingar som inte gått någon tidigare utbildning, men då krävs också fler lärlingstimmar. Den som har börjat utbilda sig till målare på gymnasiet har betydligt färre timmar att klara av som lärling.

Förskollärare

I Stockholm råder stor brist på barnskötare och förskollärare med utbildning. Den som tycker om att arbeta med barn och inom vård och omsorgen, kan överväga detta som ett karriärval. I många fall kan man anställas på förskola utan ha vara examinerad, men bristen avser just barnskötare och förskollärare med utbildning. Att Stockholm växer i en rasande fart talar för att förskollärarna kommer att behövas lika mycket, om inte mer, i framtiden.

Rörmokare

Rörmokarna blir allt bättre betalda. Det här kan vara som en följd av arbetsbristen, men fortfarande vittnar arbetsgivare om att de inte hittar kompetent personal som kan ta de jobb som de erbjuder. För att bli rörmokare krävs, i likhet med målare, att man avlagt yrkesexamen och gjort sin tid som lärling.

En annan likhet med målare är att man kan skaffa sig en bra grund genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Här får man lära sig grunderna i yrket samt få möjlighet till en bra väg in i arbetslivet.

Kock

De senaste åren har många restauranger dykt upp i Stockholm, både centralt och i närförorter och förorter. Den som har erfarenhet som kock kan med stor sannolikhet hitta ett jobb ganska snabbt i Stockholm. Vissa restauranger är högklassiga och omnämns i Michelinguiden, medan andra kanske är mer inriktade på snabbmat eller är franchisetagare.

Trädfällning är nödvändigt i Stockholm

11 aug 2017

Att träd i Stockholm tar skada av avgaser och annan nedskräpning är ett faktum och det är också därför som en sådan sak som trädfällning blir en absolut nödvändighet just där. Det går inte att – speciellt i offentliga miljöer – har en massa sjuka och ruttna träd som riskerar att falla på personer, bilar eller hus som passerar eller står i närheten. Det viktiga är också att hela tiden se till att en trädfällning i sig sker på ett tryggt och säkert sätt och detta av samma anledningar som vi nämnde ovan – det innebär alltid en stor risk att fälla ett större träd i exempelvis en park i Stockholm. Det ställer därför höga krav på de företag som jobbar med trädfällning i Stockholm och detta både gällande sin egen säkerhet och för andras.

Utbildning, rätt verktyg och erfarenhet är alltså lite av A och O då man ska genomföra en trädfällning av ett stort, sjukt träd stående i en offentlig miljö i Stockholm och är ingenting som ska göras av lekmän. Detsamma gäller träd som står på en privat egendom i Stockholm – vi fortsätter med denna stad som exempel då denna är unik gällande tätbebyggelse i Sverige – ett sjukt sådant är ingenting som privatpersoner ska försöka sig på att fälla.

Även här – beroende på det tätbebyggda husen – så riskerar man nämligen för mycket i form av skador på förbipasserande och egendom hos exempelvis grannar. Att genomföra en trädfällning i Stockholm och se hur trädet i fråga faller över grannens hus är ingen höjdare, eller hur? Naturligtvis ska man här också skilja på träd och träd också – en mindre björk kan man säkerligen som privatperson ge sig på själv, men en större ek bör man alltså anlita ett företag inom trädfällning för.

Trädfällning förskönar Stockholm

Finns det då några andra anledningar där man ska överväga att vända sig till ett företag för trädfällning i Stockholm? Ja, det handlar nämligen inte enbart om just trädfällning så man talar om ett sådant företag – även om det naturligtvis är det primära – utan det kan handla om beskärning eller borttagning av dåliga grenar också. Sådant som sker på hög höjd och som är farligt i och med detta – där bör man kalla in en arborist istället för att försöka klättra upp på en lång stege.

En arborist i Stockholm jobbar alltså lika mycket med att förfina staden som han gör med trädfällning – ibland måste ett träd beskäras för att kunna fortsätta växa och frodas och detta är naturligtvis viktigt för hela stadsmiljön. Att Stockholm är så vackert och grönskande kommer inte av sig själv – det handlar om ett hårt bakomliggande jobb där framförallt företag inom trädfällning drar det stora lasset.

För dessa företag handlar det alltså lika mycket om att skapa skönhet som det gör att ta bort de träd som är fula, ruttna eller skadade på något annat sätt. Vi andra skördar bara frukterna av deras underskattade arbete i form av en vackrare stad.

Mattvätt är ett sätt att hålla fräscht i Stockholm

7 aug 2017

Kala ytor på golv ger ofta ett ganska tråkigt och sterilt intryck som påverkar hela rummet negativt. Det spelar här ingen roll hur mycket pengar och tid som man lagt på inredningen i övrigt; har man kala golv så riskerar man att de gäster man har upplever hemmet eller den affärsverksamhet man har som väldigt kall och oinbjudande. Detta blir ju också betydligt värre för exempelvis en krögare eller en person som driver någon annan typ av verksamhet där man är beroende av att kunder kommer förbi och även återkommer; har man då genom sina golv gett ett dåligt intryck så har man också minimerat chanserna för ett återbesök.

Golven är alltså viktiga och för att undvika att kunderna känner de känslor vi ovan nämnde så kan man istället skaffa mattor som man placerar ut på ett inbjudande sätt i lokalen. Mattor är dock dyra att köpa och här finns det – främst i Stockholm ett annat alternativ – nämligen mattvätt. I detta koncept hyr man nämligen mattor, får dem tvättade och därefter levererade på ett löpande sätt efter överenskommelse med den firma man anlitat och här kan man definitivt säga att mattvätt hjälp många företagare i Stockholm.

Att kunna använda sig av professionell mattvätt i Stockholm har gjort att många restauranger, flera butiker och många andra verksamheter har nått sina mål i form av ökad lönsamhet och återkommande gäster- och kunder. Dessutom så för mattvätt med sig en annan fördel också och här handlar det mer om slitage än om huruvida verksamheten man har i Stockholm blir lönsam.

Det handlar om att skydda golven och genom att ha ett stadig flöde av inkommande, rena mattor så hindrar man smuts, vatten och annat som sliter ut golvet från att göra just det. Man ökar livslängden på sina golv genom att anlita ett företag för mattvätt i Stockholm och detta kan ju in sin tur leda till att man slipper kostsamma slipningar av golvet eller ett byte till ett helt nytt.

Mattvätt i Stockholm passar alla

Det är heller inte bara företagare i Stockholm som är i behov att återkommande gäster som kan dra nytta av mattvätt; nej, även företag i behov av att synas kan finna fördelar i detta. Det finns nämligen möjlighet att sätta sin egen logga på mattorna i fråga och därigenom ge sitt företag den där extra lilla touchen som får folk att lägga märke till sin verksamhet. Det här fungerar på samma sätt som mattvätt av vanliga mattor med skillnaden att mattorna blir dina i slutändan och att du således inte hyr dem av företaget du anlitat för mattvätt i Stockholm.

Leveransen och den höga kvaliteten på arbetet påverkas dock inte av denna variant av mattvätt i Stockholm utan förblir densamma.

Skyltar i Stockholm har en ljus historia

22 jun 2017

I samband med Stockholmsutställningen 1930 så slog den svenska funktionalism-modellen igenom på allvar i Sverige och i övriga världen. Denna arkitektsstil har därefter kopierats och man kan se att den även i dagsläget är något som eftersöks och används runt om i världen.

I denna funktionalism så föddes även en annan sak och detta i form av neon. Egentligen är föddes fel ordval – neon användes även tidigare; men det var tack vare den utställning som vi nämnde ovan som världen på allvar fick upp ögonen för neon och det intryck som skyltar av detta kunde ge en stad.

Om vi återvänder till hur detta påverkade Stockholm så innebar det att hela staden fylldes av skyltar av neon och där man framförallt – som turist – möttes av ett fullkomligt bländande hus då man steg av vid Centralstationen.

Esseltehuset var nämligen då en byggnad som verkligen lyste om nätterna och detta gav både ett spännande och vackert intryck. Nu var inte Esseltehuset den enda byggnad i Stockholm som var utrustad med lysande skyltar av neon – nej, det var faktiskt så att de flesta byggnader under den här tiden var smyckade med skyltar. Exempelvis hela Kungsgatan var ett inferno av ljus och om man ser till hur företagen agerade i denna fråga så såg de ett enkelt sätt att marknadsföra sig själva – något som gav alltfler skyltar på alltfler byggnader.

Tyvärr så ser man inte detta längre i dagens Stockholm och detta beroende på att den allmänna uppfattningen gällande just reklam kom att ändras radikalt i takt med tiden.

Reklam ansågs som fult

Att skyltar av neon plockades ner från fasader i hela Stockholm berodde således till stor del på att man inte längre ansåg att reklam tillförde något. Att ett stort – eller litet – företag använda sig av stora, blinkande skyltar ansågs som både oärligt och fördummande för befolkningen i Stockholm; något som man till viss del också hade rätt i.

Det som var synd gällande detta beslut var att dessa skyltar i dagsläget hade fyllt en väldigt stor funktion då de givit besökare och borna stockholmare en del av historiens vingslag – något som man dock fortfarande – tack och lov – kan göra genom ett fåtal skyltar som fortfarande finns kvar i staden.

NK, Stomatol och Tunnelbanan

Om man är intresserad av att se hur gårdagens skyltar var utformade i Stockholm så kan man rekommendera att man åker kollektivt.

Exempelvis: vi säger att du står vid Gamla Stan i Stockholm och tittar mot tunnelbanan; redan där har du en skylt med en historia. Just det självlysande T:et du ser är en klassisk skylt. Du går här ner i tunnelbanan och här ska du ta riktning mot Slussen och gärna inta en fönsterplats i vagnen.

Först ska du vrida ditt huvud mot vänder och där kommer du att se hur tidningarna DN och Expressen blinkar på en byggnad – äldre, klassiska skyltar – och då detta är gjort så ska du titta upp mot Katarinahissen där du till höger kommer att se den mest klassiska av skyltar i Stockholm: Stomatolskylten som i konkurrens av skylten som snurrar ovanför affären NK är de tydligaste exemplen på hur det såg ut förr; en Madeleinekaka som fler borde smaka på då de besöker Stockholm.

På sidan Skyltar Stockholm kan du läsa om moderna skyltar. 

Nödvändiga åtgärder för en vackrare huvudstad

25 apr 2017

Stockholm räknas i omvärldens ögon som en utav de absolut vackraste städerna i världen. Varje år kommer staden ständigt högt upp på topplistor då man ska ranka turisters upplevelser gällande det estetiska intrycket i kombination med de upplevelser som staden erbjuder. Det här är också lätt att förstå – Stockholm är en vacker stad; speciellt om man ser till sommarhalvåret och det är den unika närheten till vattnet som gör att staden upplevs som spännande och exotisk för de utländska – och svenska – turister som bokat in ett besök i vår svenska huvudstad.

Om man ska se till något negativt med Stockholm och det som många pekar på så handlar det om priserna; turister upplever helt enkelt att det är dyrt att semestra i Stockholm – något som de också, i jämförelse med andra europeiska huvudstäder, också har rätt i. Det är dyrt att bo på hotell i Stockholm, det är dyrt att gå ut och äta, det är dyrt att dricka vin- och öl och det är dyrt att ta sig från punkt A till punkt B och använda sig av taxi. Dessa komponenter kan man dock inte lasta Stockholm som stad för , utan dessa beror helt på hur våra svenska skatteregler, vår moms och annat ser ut.

Om vi istället ser på det som Stockholm de facto kan påverka för att även i fortsättningen vara bosatt högt upp på dessa rankinglistor så kan vi nedan sätta upp några små punkter. Dessa punkter fungerar i dagsläget ganska bra och det som gäller är att de även fortsättningsvis sköts om på samma sätt. Vi tar dem i punktform så kan det vara lite enklare att följa med i vårt resonemang.

  • Det här är verkligen en av uppsidorna då utländska turister talar om Stockholm; rena parker, fräscht vatten – som man kan bada i! – och ett allmänt vackert intryck även i övrigt. Ser vi till det sistnämnda så kan vi här även lägga till en viktig detalj som rör byggnaderna i staden. Fasadrenovering. Då Stockholm har en unik mix av nya och äldre byggnader så är det viktigt att dessa hålls rena; något som sker genom en fasadrenovering. En fasadrenovering i Stockholm kan innebära att man – med hjälp av högtryckstvätt – putsar upp fasaderna till de byggnader som berörs. Detta gäller främst de centrala i Stockholm som på ett annat sätt drabbas av avgaser och annan pollution; där blir en fasadrenovering i Stockholm ännu viktigare.
  • Här har vi i Sverige länge dragits med problem; vi har – genom vår generella passivitet – uppfattats som sura och lite tvära. Något som naturligtvis är negativt om man ser till devisen om hur viktigt ett första intryck är. Detta är dock en sak som kommit att ändras ganska rejält under senare år – utländska turister upplever Stockholm och främst de personer som jobbar inom serviceyrken som både tillmötesgående och trevliga. Den svenska reservationen har alltså ersatts av en helt annan öppenhet – åtminstone i Stockholm.
  • Det här gäller främst de olika museer som finns i Stockholm och som erbjuder gratis inträde – något som anses som både unikt och underbart i omvärlden. Vi får hoppas att detta fortsätter även i framtiden – att vi, genom vår skatte, kan bekosta och göra det möjligt för alla att njuta av kultur är något som är unikt. Det här uppskattas oerhört i omvärldens ögon.

Behov av elektriker i Stockholm

20 apr 2017

I och med att man bygger så mycket i Stockholm så ser man där att det finns ett väldigt stort behov av kunniga personer inom byggnads- och hantverksbranchen. Det här gäller både vid större byggnationer av bostäder – alla vet att Stockholm har väldigt stora problem med att se till att alla invånare får tillgång till boenden med rimliga priser – och av exempelvis större köpcentrum, sjukhus och andra offentliga byggnader.

Kort sagt; att Stockholm expanderar både sett till befolkning och sett till yta är en sak som gynnar byggbranschen. Det som dock får anses som oroväckande här är att den svenska återväxten generellt sett ser ganska klen ut – elektriker, rörmokare, takläggare – och att det av den anledningen kan innebära problem i framtiden. Man ser redan nu nämligen tecken på att det finns för få yngre elektriker i Sverige och då det samtidigt finns en stor generation som närmar sig pensionen så är det onekligen en ekvation som inte riktigt går ihop.

Förklaringen till detta går att spåra till att det för några år sedan inte byggdes lika mycket i Sverige och i Stockholm; något som gjorde yrken inom denna sektor väldigt oattraktiv och det är dessa dåliga frukter som man nu alltså får skörda. I stort sett så har man under denna period tappat en generation av potentiella elektriker och här måste man jobba hårt med att åter ge det yrket lite attraktionskraft.

Det vill säga; de gymnasiala programmen och utbildningarna måste attrahera yngre personer i samma utsträckning som förr och här har man verkligen en utmaning framför sig. Just nu finns ingen panik i Stockholm – men fortsätter utvecklingen, något som allting tyder på, så kommer behovet i framtiden att vara enormt efter elektriker, rörmokare, plåtslagare och i viss mån snickare.

Faran med klen återväxt

Det som man över hela byggnadsbranschen sett som ett problem är den fria rörligheten inom EU. Det vill säga; det finns stor lönsamhet för entreprenörer att anlita billigare arbetskraft snarare än att lita på de svenska mindre företagen. Ska man exempelvis bygga ett större lägenhetskomplex i Stockholm så finns det en större lönsamhet i att välja en polsk firma snarare än den svenska elektriker som erbjuder sina tjänster.

Det här är väl i grund och botten en sund utveckling och precis den som vi förespråkade den dagen då vi demokratiskt slog fast att ett inträde i EU var lösningen för Sverige?

Nej, det finns väldigt många avigsidor i detta och den främsta handlar om villkor och risker. Kort sagt; ett människoliv blir mindre värt i jakt på profit och de större entreprenörerna har tyvärr allt sämre syn på säkerhet då det kommer till utländsk arbetskraft än svensk sådan. En svensk elektriker eller byggare skulle aldrig utsätta sig själv för livsfara vid sitt arbete och skulle av den anledningen till punkt och pricka följa de regler och normer som finns.

En person som kommer från ett annat land däremot har inte samma fokus – och är omedveten – om hur den svenska standarden ser ut; något som leder till att denne blir utnyttjad och jobbar enligt osäkra villkor. Här har hela Europa ett stort problem; ska konkurrens vara fri – ja, då måste alla regler också vara glasklara. Det vill säga – en elektriker ska ha samma branschnormer oavsett om han arbetar på ett bygge i Stockholm eller i en villa i Gdansk. Schyssta och säkra villkor, är det som krävs. I kombination med den dåliga återväxten inom byggsektorn i Sverige så kommer vi förmodligen att i framtiden se fler utländska företag vid olika byggnationer – något som i sig inte är någon fara; om dessa personer bara kan jobba på ett säkert sätt där deras liv aldrig ställs mot en ökad lönsamhet.

Ett jobb som elektriker innebär nog med faror som det är; dessa risker måste snarare minskas än det motsatta som i ser i dagsläget.

Svenska elektriker lämnar landet

Man ska heller inte tro att det är så att utländska arbetare kommer till Sverige och stjäl jobb från personer verksamma inom byggsektorn. Nej, det är nämligen så att dessa i själva verket är absolut nödvändiga och detta då svenska motsvarigheter själva har lämnat plats för dem. Detta i form av egen emigration och här är det främst ett land som lockar mer än något annat: nämligen Norge.

Att svenska elektriker sticker till Norge sker av rent ekonomiska skäl och ser man dessutom att det där sker en landsomfattande expansion – inte som i Sverige där främst Stockholm expanderar – så finns det också jobb överallt. Det finns – helt enkelt – mer pengar att hämta i vårt västra grannland och då dessutom resor, arbetstid och förmåner är väldigt goda så är det också lätt att förstå varför.

Men; då måste således Stockholm hitta lämpliga elektriker och byggnadsarbetare någon annanstans och det sker som sagt – i en större grad – inom EU. Det hela påminner om ett slags kretslopp som är enkelt att förstå och relatera till.

Utbilda dig till elektriker

Söker man som ung person efter ett arbete där man kan vara verksam inom en längre tid så är byggsektorn i allmänhet och yrket som elektriker i synnerhet verkligen ingen dum idé. Det enklaste är naturligtvis att man läser redan på gymnasitet; men även efter denna finns det hjälp. Man kan ofta läsa på högskola och man blandar dessutom teoretiska kunskaper med rent praktiska; något som passar de allra flesta.

Passa på att kolla hur utbildningarna till elektriker, rörmokare, plåtslagare eller takläggare ser ut i närheten av din stad – jobben finns och detta även om man ser en lång väg in i framtiden. Särskilt då – som sagt – i huvudstaden Stockholm.

Man kan förtås även kontakta elektriker i Stockholm och höra sig för, till exempel till denna: http://www.elektrikerstockholm.biz/.

Bättre utemiljö i Stockholm med markiser

13 apr 2017

Alla som någon gång besökt Stockholm under sommarhalvåret vet vilken fantastisk stad det är. Det många pekar på som det absolut bästa är närheten tilll vattnet och att man tack vare detta möts av ett helt annat ljus än vad man gör i andra städer. Dessutom så har Stockholm – jämfört med andra större städer i Europa och världen – inte alls lika mycket invånare och det här gör att man som turist eller boende slipper känna den där instängdheten som annars är vanlig då man befinner sig i en populär stad. Det finns således väldigt många fördelar som Stockholm kan erbjuda under sommarhalvåret och för att försöka konkretisera lite kring vad man skulle kunna förbättra här – i jämförelse just med andra större städer så är det faktumet att Stockholm inte tar tillvara på ytorna tillräckligt bra.

Det vi menar här är att Stockholm som stad och kanske framförallt barer, restauranger och cafeér är ganska begränsade i sitt sätt att tänka och särskilt då under sommaren. Menas med det detta; är man turist i Stockholm så vill man gärna kunna njuta av ett glas vin eller en öl, en bit mat eller en smörgås och man vill då kunna ha möjligheten att göra detta utomhus – inte sitta inne i en tryckande värme.

Hur ska man då kunna komma tillrätta med detta – hur ska exempelvis en caféägare i Stockholm kunna erbjuda en plats ute trots att ytan som denne äger är relativ begränsad? Jo, det som man ser i andra städer är att exempelvis trottoarer används i en större omfattning; det vill säga – under sommaren så har man lite mindre yta att promenera på för att man tillåter restauranger att ställa ut några bord, några stolar samt skuggande markiser där personer kan sitta och äta. Exakt så skulle Stockholm också kunna tänka; att i en större grad tillåta sådana initiativ skulle kunna ge en mer levande stad och genom dessa markiser i Stockholm så skulle turister dessutom slippa känna tryckande hetta – utan att behöva gå inomhus.

Markiser till restauranger, caféer och barer är således ett måste och något som används redan i dagens Stockholm; det vi menar här är att de skulle kunna användas i en betydligt större omfattning. Att det sedan kanske går ut över fotgängare genom att trottoarer och olika promenadstråk blir lite smalare, det får man helt enkelt leva med – det handlar trots allt om en begränsad period om kanske tre-fyra månader.

Markiser går att skräddarsy

Till stadens försvar ska man dock nämna att det redan blivit mer vanligt att se hur caféägare tillåts att sätta upp markiser och därigenom kunna attrahera fler kunder genom attraktiva uteplatser – första steget har alltså tagits i rätt riktning.

Tittar man exempelvis på de större gatorna – Drottninggatan, Kungsgatan, Folkungagatan med flera – så ser man att det här är relativt vanlig förekommande och det här naturligtvis oerhört glädjande. Det som kan vara avgörande i påtryckningar gällande tillstånd för att sätta upp sådana till sin egen verksamhet är att peka på det faktum att markiser går att skräddarsy efter hur sina behov ser ut.

Det vill säga, man är inte på något sätt bunden till en- eller två modeller utan man få sina solskydd uppsydda efter exempelvis trottoarens bredd, hur många bord man har samt även anpassa färgen efter övrig inredning. Att man i dagsläget kan göra just detta är förmodligen en av förklaringarna till att det tillåtits i en större utsträckning och följer Stockholm denna trend så kommer staden inom kort att vara lika attraktiv-, lättillgänglig och turistmedveten som exempelvis Paris. Just Paris, Rom och Milano har inte lika höga krav på ”säkerhet” som Stockholm; det vill säga – man ser lite mellan fingrarna på hur trottoarer och annat ser ut och tittar istället på komforten för sommargäster och turister samt till lönsamhet för ägare till restauranger, caféer och barer. Ett tänk som även borde överföras till vår huvudstad.

Framtidens Stockholm kan bli ännu bättre

Vi nämnde i början av texten att Stockholm har ett unikt förhållande till vatten och för att återkoppla till detta så bör man även ta tillvara på detta element på ett bättre sätt. På samma sätt som caféägare genom att sätta upp markiser kan erbjuda sina kunder fina och trevliga platser så bör även vattnet kunna nyttjas bättre.

Att tillåta exempelvis flytbryggor på vissa områden där man kan fika eller dricka en öl skulle verkligen vara ett steg i rätt riktning. Att exempelvis vid Årstaviken kunna besöka ett lämpligt café som erbjuder platser på vattnet snarare än vid skulle dels kunna skapa en härligare miljö och dessutom en större lönsamhet för den som driver verksamheten.

Här har staden dock haft ett betydligt mindre tillmötesgående och det handlar här främst om säkerhet, om båttrafik och om att man tycker att flytbryggor förfular intrycket. Säkerheten menar vi går att lösa genom stabila räcken, båttrafiken går att leda om och påverkas inte nämnvärt av att en brygga tillåts – det rör sig trots allt om ett tjugotal platser maximalt – och gällande estetiken så håller vi inte med. Stockholm skulle tvärtom bli betydligt vackrare med- än utan flytbryggor.

Hemstädning i Stockholm förenklar din vardag

4 apr 2017

Att man i Stockholm använder sig av hemstädning betydligt mer frekvent än vad man gör i övriga landet har skapat en ganska infekterad debatt som handlar om att stockholmare är latare än vad människor boende i andra delar av landet är. Man pekar alltså lite finger och tycker att de personer i Stockholm som använder sig av hemstädning enbart är lata och inte orkar ta hand om sina egna hem. Alla kan väl trots allt städa, eller hur?

Här är det dock dags att nyansera bilden lite och istället peka ut de verkliga skäl som ligger bakom att köp av städning i Stockholm är vanligare än i övriga Sverige och att detta definitivt inte har något med lathet att göra. Det handlar istället om tid. Eller bristen på tid, snarare. Alla som någon gång varit i Stockholm vet också att det just där är ett väldigt högt tempo, att folk hela tiden har bråttom och är på språng någonstans och detta sker också av en anledning. Det är svårt att hinna överallt och hinna med allting i Stockholm och att ta sig från hem- till jobb kan innebära att man pendlar upp till två timmar dagligen.

Adderar man till detta faktum även att personerna i fråga har familj, olika aktiviteter och hobbies som ska skötas – ja, då förstår man även varför man i Stockholm ser hemstädning som en möjlighet att ge sig själv och sin familj lite extra tid. Genom att använda sig av hemstädning så blir vardagen för en person boende i Stokcholm nämligen enklare och mer lik en person som bor i mindre stads vardag. Det är alltså inte i första hand lathet som det handlar om då det gäller Stockholm och den frekventa hemstädning som folk där använder sig av – det handlar om att få en chans att leva ett normalare liv utan press och stress.

Anlita hemstädning i Stockholm

Om man bor i Stockholm och känner att tiden inte räcker till så är alltså hemstädning ett syneerligen gott alternativ för att skaffa sig mer tid. En hemstädning är dessutom något som man inte märker av då den sköts då du exempelvis är på arbetet eller ute på någon annan aktivitet och du behöver alltså inte oroa dig för att störa- eller blir störd av den personal du anlitat för jobbet. Detta kan enligt många personer i Stockholm dock vara ett problem – man vill helt enkelt inte lämna sitt hem vind för våg i någon annans händer.

Här finns det dock alternativ som man kan använda för att göra denna hemstädning tryggare för dig och ett av dem är att du stannar hemma under de första tillfällen då denna äger rum. Du lär alltså känna personen som utför din hemstädning i Stockholm och då du känner dig trygg med denna person så ber du också att hen ska återvända varje gång. Detta brukar företagen som är verksamma inom hemstädning kunna möjliggöra – det är ändå av yppersta vikt att du som kund känner säkerhet med jobbet.

Att hitta firma för badrumsrenovering i Stockholm

20 feb 2017

En badrumsrenovering kan ge hemmet ett lyft. Vissa väljer att göra stora delar av jobbet själv, medan andra väljer att överlåta till det mesta till en firma som erbjuder helhetslösningar för badrumsrenoveringar. Givetvis går det att anlita VVS-montörer, elektriker och hantverkare för sig, men det kan gå åt en hel del tid och energi åt att söka upp och anlita dessa firmor var för sig.

Viktigt med förtroende

Har man bestämt sig för att anlita en firma för badrumsrenovering i Stockholm är det alltså bara att börja leta. Som boende i Stockholm har man en fördel av att kunna använda sig av landets förmodligen största utbud av tjänster. Det här gör att de flesta som anlitar någon för dessa typer av tjänster har en rad olika firmor att välja mellan.

Men med ett stort utbud kommer också en viss fara. Genom åren har nog de flesta hört någon skräckhistoria när en firma har anlitats för arbete i hemmet. Kanske har arbetet varit undermåligt, eller så har fakturan blivit saltad. När man anlitar någon för dessa typer av jobb är det viktigt att känna ett visst förtroende.

Känner man förtroende för firman man anlitar slipper man oroa sig för alla dessa saker. Man slipper bland annat gå runt att fundera på om det blir några dolda avgifter, om arbetet blir undermåligt utfört eller att man bidrar till dåliga arbetsvillkor för personalen eller liknande.

Gör upp i detalj på förhand

Ett viktigt steg för att slippa dessa typer av tråkigheter är att göra upp överenskommelsen på ett så detaljerat vis som möjligt i förväg. Var inte rädd för att få något skriftligt – även om det kan tyckas vara en liten grej när det tas upp. Om firman tycker att det är en dålig idé att fästa något på papper, kan det vara en varningsflagga som inte bör ignoreras.

Många klagomål kommer regelbundet in till landets kommuners konsumentvägledare – däribland konsumentvägledaren i Stockholm. Ofta grundar sig klagomålen just i missförstånd. Genom att göra upp allt i förväg, och dessutom få det skriftligt, kan risken att råka ut för dessa missförstånd minskas avsevärt. 

Gör efterforskningar kring firman

Som tidigare nämnt är utbudet i Stockholm stort, och om du då vill anlita en firma för badrumsrenovering, kan det vara läge att göra efterforskningar kring de alternativ som finns. Ett av de vanligaste sätten att få ökat förtroende för firman är att helt enkelt be om referenser. Om en firma verkar negativt inställd till att ge referenser, kan det vara läge att gå vidare till nästa.

Att höra vad någon annan säger om firman kan även det givetvis skänka viss trygghet till dig som ska anlita dem härnäst. Det här behöver inte enbart göras genom att be firman om referenser. Genom att googla till exempel ”badrumsrenovering Stockholm (firmans namn)” följt av ”recensioner”, kan du få fram mycket relevant information. Givetvis går det dock inte alltid att lita på det som sägs. Ha alltid ett kritiskt öga till det du läser – särskilt om det är ett omdöme som inte kommer från en verifierad användare.

← Äldre inlägg