Yrken i Stockholm med liten konkurrens om jobben

Vill du flytta till Stockholm och behöver söka nytt jobb? Eller är du från Stockholm, men är arbetslös eller vill byta bransch? Stockholm är Sveriges största stad och har det mesta inom länsgränserna. En stor del av de yrken som finns att arbeta med här råder det brist på personal i. Vissa kräver mer utbildning – andra kräver mindre eller knappt någon utbildning över huvud taget. För att hitta de jobb som är välbetalda krävs dock allt som oftast viss utbildning i bagaget.

Målare

I Arbetsförmedlingens yrkesprognoser kan man läsa att det råder liten konkurrens om jobben som målare i Stockholm. Visserligen gäller det inte bara i Stockholm, utan över hela landet. Den som vill arbeta som målare får en bra grund att stå på redan i gymnasiet. Detta genom programmet bygg- och anläggning med inriktning mot målare.

För att arbeta som målare behöver du vara lärling hos ett företag. Vissa företag anställer lärlingar som inte gått någon tidigare utbildning, men då krävs också fler lärlingstimmar. Den som har börjat utbilda sig till målare på gymnasiet har betydligt färre timmar att klara av som lärling.

Förskollärare

I Stockholm råder stor brist på barnskötare och förskollärare med utbildning. Den som tycker om att arbeta med barn och inom vård och omsorgen, kan överväga detta som ett karriärval. I många fall kan man anställas på förskola utan ha vara examinerad, men bristen avser just barnskötare och förskollärare med utbildning. Att Stockholm växer i en rasande fart talar för att förskollärarna kommer att behövas lika mycket, om inte mer, i framtiden.

Rörmokare

Rörmokarna blir allt bättre betalda. Det här kan vara som en följd av arbetsbristen, men fortfarande vittnar arbetsgivare om att de inte hittar kompetent personal som kan ta de jobb som de erbjuder. För att bli rörmokare krävs, i likhet med målare, att man avlagt yrkesexamen och gjort sin tid som lärling.

En annan likhet med målare är att man kan skaffa sig en bra grund genom att gå bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Här får man lära sig grunderna i yrket samt få möjlighet till en bra väg in i arbetslivet.

Kock

De senaste åren har många restauranger dykt upp i Stockholm, både centralt och i närförorter och förorter. Den som har erfarenhet som kock kan med stor sannolikhet hitta ett jobb ganska snabbt i Stockholm. Vissa restauranger är högklassiga och omnämns i Michelinguiden, medan andra kanske är mer inriktade på snabbmat eller är franchisetagare.

12 Aug 2017