Underlag för futsal-spel

Futsal är en relativt populär variant av fotboll, som ofta spelas ganska lekfullt. Med det sagt finns det professionella lag och spelare, precis som det gör i fotbollen. Givetvis är dock scenen och pengarna lite mindre i futsal än vad det är i fotboll. Sporternas skillnad i storlek är stor. Fotboll spelas professionellt på gräs och konstgräs, men kan i knattematcher även spelas på grus. Men var spelar man egentligen futsal? I en stad som Stockholm finns flera olika alternativ:

Idrottsgolv

Någon typ av idrottsgolv är normalt det som gäller för professionellt spel. Futsal har smeknamnet ”inomhusfotboll” och det är just med idrottsgolv som det här förknippas. Att det är just idrottsgolv innebär lite andra förutsättningar för spel. Futsal är som regel mer tekniskt, och glidtacklingar som är vanligt i fotboll (och som är lätt att göra på gräs) skulle troligen innebära svidande brännskador i en professionell futsalmatch.

I och med att det är en relativt liten yta man spelar på, ligger mycket fokus på tekniken. Sporten har flest utövare i Brasilien, vilket av många anses vara en anledning till brasilianernas tekniska skicklighet även i vanlig fotboll. Läs mer på denna sida.

Parkett

Futsal kan även spelas på parkett. Många anser att trägolv är lite bättre att spela på, eftersom det ger lite mindre friktion än de flesta typer av idrottsgolv. Om det blir en enorm skillnad för spelarna är svårt att säga, och åsikten skiljer sig säkerligen från spelare till spelare. Själva faktumet att man använder olika underlag är dock inget konstigt. Även i vanlig fotboll växlar man mellan riktigt gräs och konstgräs (vilket ger vissa skillnader i spel).

Konstgräs

I huvudsak är det parkett eller idrottsgolv som gäller för futsalspel. Dock är det tillåtet att även använda konstgräs (åtminstone i ungdomsspel). Att använda konstgräs, snarare än riktigt gräs, kommer med en del fördelar. De flesta konstgräsplaner är anlagda med ett rikt antal linjer, som gör det enkelt att spela på en mindre yta än en 11-mannaplan. På riktigt gräs är det ofta enbart linjer enligt just 11-mannaspel i fotboll.

Futsal – snabbfakta

  • Skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani Uruguay.
  • Sporten har flest spelare i Brasilien. Många anser att futsalens popularitet i landet är en stor del till den goda teknik som brasilianarna är kända för i vanlig fotboll.
  • En futsalboll är i storleken 4, vilket är en storlek mindre än en fotboll. Vidare har man dämpat studsen för att kunna främja tekniskt spel.
  • Matcherna är betydligt kortare än i fotboll – 2 x 20 effektiv tid.
  • En futsalplan är mellan 18 och 25 meter bred samt 38 – 42 meter lång.
12 Jul 2018