Stort utbud av hälsokontroller i Stockholm

Det finns många olika företag som erbjuder hälsokontroller i Stockholm. Oftast går det till så att man lämnar ett blodprov och skickar det vidare till ett labb där man analyserar ett antal faktorer beroende på kön, ålder och det allmänna hälsotillståndet. En hälsokontroll ger en bra överblick på hur personens värden ser ut, till exempel om man högt kolesterol eller dåliga levervärden. Exakt vad en hälsokontroll omfattar är olika beroende på vem som utför den.

Bas eller premium - Vad skall man välja när man gör en hälsokontroll?

Vilken typ av hälsokontroll som du skall välja beror mycket på din allmänhälsa, alltså hur du mår och känner dig. Om du är en frisk och pigg person under 40 år kanske det räcker med en basundersökning. Är du äldre eller känner dig trött och hängig kan det vara bra att göra en större koll där man tittar på fler värden och parametrar för att få en översikt av hälsotillståndet. För män över 50 är det lämpligt att inkludera prover som fokuserar på prostatan. Kvinnor kan behöva kontrollera sköldkörteln då hypotyreos är betydligt vanligare bland kvinnor än bland män.

Hälsokontroller i baskategorin innebär oftast endast ett blodprov me en kommentar från läkare, väljer man en premiumundersökning så kan man vänta sig ett läkarbesök där läkaren undersöka hjärta och lungor mer ingående.

Få dina provsvar

Du kan ta del av dina provsvar efter cirka 2-7 dagar på nätet genom att logga in på företagets plattform med ditt Bank-ID. Det är mycket praktiskt och enkelt. Dina resultat är helt privata och ingen annan kan ta del av dem, det gäller även om du fått din hälsokontroll genom ditt arbete. Du behöver inte bekymra dig om att din chef eller dina arbetskamrater kan ta del av din hälsokontroll.

De flesta hälsokontroller i baskategorin der dig ingen diagnos eller handlingsplan utefter dina blodprov. Du får själv se om dina värden ligger utanför det som anses normalt och i de fall där de gör det skall du kontakta din vårdcentral.

Motion är alltid bra för hälsan

Att motionera är alltid bra för hälsan. Om du känner dig hängig och gjort ett blodprov som inte visat några speciella avvikelser så kan det vara läge att se över dina levnadsvanor. En halvtimmes promenad på lunchen kan göra underverk för den som annars mest sitter stilla. Minska eller uteslut alkohol och cigaretter då det inte är bra för din kropp, se till att få i dig grönsaker och frukt, speciellt på vintern. Att sova på natten är viktigt för att du skall må bra och hålla dig frisk.

Om du har problem med din motivation, sömnvanor eller alkohol så skall du kontakta din vårdcentral. Alla hälsoproblem är inte fysiska. Ibland kan psykisk ohälsa ge upphov till fysiska symptom.

7 Feb 2022