Smide i Stockholm – det är bara fantasin som sätter gränser

När det kommer till smide i Stockholm är Sme-Kalles tid sedan länge förbi. Dagens smeder sysslar icke med tandutdragning. Men med en hel del annat fantasifullt.

Om du minns din Emil i Lönneberga, vet du att en av smeden Sme-Kalles uppgifter var att dra ut tänder. Och att det var dit pigan Lina gick till slut med sin onda tand, efter att Emil försökt få ut den ur käften på henne enligt konstens alla regler (och även helt utan regler). I dag skulle detta dock inte gå för sig.

En modern smed kommer nämligen inte på något sätt att befatta sig med dina tänder. Däremot kan han eller hon gärna hjälpa dig med det hantverk som hen faktiskt är specialiserad på: smide. I Stockholm finns många firmor som erbjuder olika typer av smide, både för hantverk och för byggnationer.

Smide erbjuder fantastiska möjligheter i Stockholm

Du ska alltså inte förväxla en smidesverkstad i Stockholm med en tandvårdsklinik. Men det kommer du nog inte göra heller, med tanke på att både tandvård och smide genomgått en del förändringar sen Lina slängde oxeltanden på Sme-Kalles dynghög. Därmed inte sagt att en smidesverkstad av i dag inte är allsidig.

Med hjälp av smideskonsten kan du idag få en lång rad föremål tillverkade. Det kan handla om balkongräcken, trädgårdskonst, gallerburar till hunden och allt möjligt. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Och om du läst ordentligt som barn så har du säkert också utvecklat en mycket god fantasi.

29 Sep 2022