Så går det till att boka en halkbana i Stockholm

Funderar du på att ta körkort i Stockholm? Det finns cirka 200 trafikskolor i Stockholm, och ett 10-tal halkbanor att övningsköra på. Så det finns ett stort utbud med körskolor där du kan lära dig köra bil. De som tar körkort numera har det som en obligatorisk del i sin körskoleutbildning att hantera en bil även när den kör på halt underlag. För det flesta som kommer att köra bil, kommer förr eller senare att köra på isiga vägar. Bor man i kalla Norden hamnar man att köra på is och snö med sin bil. Då är en halkbana det som kan förbereda bilisten för att kunna hantera en bil som inte får något riktigt väggrepp med sin bil.

Lär dig hantera halt underlag på halkbana

En bil som inte får något riktigt väggrepp måste hanteras på annat sätt än när man kör bilen i vanliga fall. Att hantera en bil som halkar hi och dit är inte lätt. Är man då ny som bilförare Är det ännu svårare att hantera en bil som far hit och dit. Många som råkar ut för det första gången kan lätt gripas av panik. Det ska man helst inte göra. Då kan man lätt göra helt fel sak och förvärra situationen. Det viktigaste i en situation när bilen inte greppar vägen riktigt är att bevara lugnet, inte bromsa och heller inte gasa. Det gäller då att ha is i magen och parera så att bilen inte åker in i något, inte slår runt och inte heller åker in i något. Det gäller att behålla ögonen på vägen och försöka göra bästa möjliga av situationen.

Så gör du om det är halt å vägen som du kör på:

1. Kör långsamt – det första och som är allra viktigast är att inte köra hårt på hala vägar. Har man följt med i väderleksrapporen vet man antagligen när det ska bli minusgrader. När temperaturen håller sig kring 0-strecket är det som mest riskabelt att det är halt. Minus 10 grader är mycket bättre temperatur att köra bil på än kring 0 grader.

2. Bromsa inte – märker du att det är halt är et ofta en reflex som man har, att man vill bromsa in. Gör inte det. Vill du få ner farten, bromsa genom att växla ner till 2:an eller 1:an.

3. Gasa inte – det är heller inte bra att gasa om det är halt. Alla hastiga rörelser som att gasa och bromsa gör att bilen snurrar runt ännu mer. Gör inget av det. Låt bilen bara rulla och försök parera så mycket du bara kan. Det är bättre att du åker ner i diket, än att du åker på någon annan bil.

4. Styr bilen mot snö – ser du snö någonstans i närheten av det ställe som det är halt, kan du alltid försöka styra bilen mot snön. Snö är bätte än is för bilen.

7 Sep 2018