Så arrangerar du event i Stockholm

Har man som yrke att arrangera event för olika företag i Stockholm, är det många saker att rodda med. "Rodda" som begrepp handlar ursprungligen om att arbeta med det tekniska i en turnerande show och betyder fixa och ordna för att artisterna ska kunna genomföra en show eller spelning. Ordet uttalas med å, men skrivs med o. Att ro en båt uttalas med o och att säga båtarna blev rodda uttalas med o. Så gör man skillnad mellan de olika begreppen.

Detta bör ingå i ett lyckat event

Att arrangera event innebär några obligatoriska komponenter, oberoende hur, var, när eller för vem som du arrangerar eventet för. De är

1. Mat

Vad ska de äta som du arrangerar eventet för? Ska det vara buffé, en trerätters middag eller bara fingermat, så att folk kan mingla runt, prata med varandra och samtidigt äta sin mat? De olika middagarna ger olika resultat. Sitter man ner och äter trerätters middag, blir det en tillställning där folk sitter ner, och rör inte på sig. Då lär man oftast bara känna dem som sitter ner bredvid eller nära. Bjuder man på en buffé, går folk omkring mycket mer och kan händelsevis råka prata med varandra och lära känna varandra lite grann. Har man däremot fingermat, sitter de inte ner och äter, utan står och går, vilket ger en helt annan rörelse på de som kommer på eventet. 

2. Dryck

Vad bjuder du på för slags dryck? Även här ger de olika drycken olika resultat på eventet. Alkohol brukar alltid få folk att slappna av. Bjuder du på vin, signalerar du ett måttligt drickande. Det tillsammans med maten gör att de inte blir påverkade på något negativt sätt. Bjuder du däremot på öl och sprit, får du till ett rätt så onyktert event. Har du en ung publik kanske du vill det.

3. Underhållning

Här är det viktigt med underhållingen. Den kan variera i det oändliga. Här kan man bjuda på en rock-konsert, en DJ, tävlingar för publiken, artister som roar publiken eller en föreläsning. Den enklaste underhållningen brukar vara stå-uppare. Du behöver bara en fungerande mick och högtalare. Och så stå-upp-artisten. Vill du ha musik, men med en enkel och intim atmosfär, bjuder du in någon artist som spelar gitarr, eller piano och sjunger till det.

Så ordnar du med logistiken

Du behöver en mer eller stor bil för att frakta alla saker till eventet. Kanske det ska äga rum på företaget? Då behöver du kunna köra dit högtalarsystemet. Anlitar du en catering-firma, brukar de själva frakta dit maten, besticken och det som hör till maten. Däremot behöver du eventuellt frakta dryckerna dit. Artisten eller de som ska spela musiken tar oftast dit sig själva och sina instrument. Planerar du för tävlingar, lekar eller andra aktiviteter då kör du själv dit alla saker som du behöver för de aktiviteterna. 

19 Aug 2018