Nödvändiga åtgärder för en vackrare huvudstad

Stockholm räknas i omvärldens ögon som en utav de absolut vackraste städerna i världen. Varje år kommer staden ständigt högt upp på topplistor då man ska ranka turisters upplevelser gällande det estetiska intrycket i kombination med de upplevelser som staden erbjuder. Det här är också lätt att förstå – Stockholm är en vacker stad; speciellt om man ser till sommarhalvåret och det är den unika närheten till vattnet som gör att staden upplevs som spännande och exotisk för de utländska – och svenska – turister som bokat in ett besök i vår svenska huvudstad.

Om man ska se till något negativt med Stockholm och det som många pekar på så handlar det om priserna; turister upplever helt enkelt att det är dyrt att semestra i Stockholm – något som de också, i jämförelse med andra europeiska huvudstäder, också har rätt i. Det är dyrt att bo på hotell i Stockholm, det är dyrt att gå ut och äta, det är dyrt att dricka vin- och öl och det är dyrt att ta sig från punkt A till punkt B och använda sig av taxi. Dessa komponenter kan man dock inte lasta Stockholm som stad för , utan dessa beror helt på hur våra svenska skatteregler, vår moms och annat ser ut.

Om vi istället ser på det som Stockholm de facto kan påverka för att även i fortsättningen vara bosatt högt upp på dessa rankinglistor så kan vi nedan sätta upp några små punkter. Dessa punkter fungerar i dagsläget ganska bra och det som gäller är att de även fortsättningsvis sköts om på samma sätt. Vi tar dem i punktform så kan det vara lite enklare att följa med i vårt resonemang.

  • Det här är verkligen en av uppsidorna då utländska turister talar om Stockholm; rena parker, fräscht vatten – som man kan bada i! – och ett allmänt vackert intryck även i övrigt. Ser vi till det sistnämnda så kan vi här även lägga till en viktig detalj som rör byggnaderna i staden. Fasadrenovering. Då Stockholm har en unik mix av nya och äldre byggnader så är det viktigt att dessa hålls rena; något som sker genom en fasadrenovering. En fasadrenovering i Stockholm kan innebära att man – med hjälp av högtryckstvätt – putsar upp fasaderna till de byggnader som berörs. Detta gäller främst de centrala i Stockholm som på ett annat sätt drabbas av avgaser och annan pollution; där blir en fasadrenovering i Stockholm ännu viktigare.
  • Här har vi i Sverige länge dragits med problem; vi har – genom vår generella passivitet – uppfattats som sura och lite tvära. Något som naturligtvis är negativt om man ser till devisen om hur viktigt ett första intryck är. Detta är dock en sak som kommit att ändras ganska rejält under senare år – utländska turister upplever Stockholm och främst de personer som jobbar inom serviceyrken som både tillmötesgående och trevliga. Den svenska reservationen har alltså ersatts av en helt annan öppenhet – åtminstone i Stockholm.
  • Det här gäller främst de olika museer som finns i Stockholm och som erbjuder gratis inträde – något som anses som både unikt och underbart i omvärlden. Vi får hoppas att detta fortsätter även i framtiden – att vi, genom vår skatte, kan bekosta och göra det möjligt för alla att njuta av kultur är något som är unikt. Det här uppskattas oerhört i omvärldens ögon.
25 Apr 2017