Kända och okända arkitektritade byggnader i Stockholm

Att arkitekternas byggnader dominerar Stockholms stadsbild är inte så konstigt. Den som är intresserad av arkitektur har många byggnader att bese i landets huvudstad. Den som besöker Stockholm har många mer eller mindre okända arkitektbyggnader att turista till och besöka. Här nämner vi några av de viktigaste och historiska platserna.

 – Storkyrkan, eller Sankt Nicolai kyrka, invigdes 1264 och finns i Gamla stan. Denna kyrka är platsen för alla religiösa händelser när det kommer till kungafamiljen. Det är här kungen och alla hans barn har vigts. Den invigdes så tidigt som under 1200-talet och vill man besöka en gammal byggnad i Stockholm är det denna kyrka som man bör besöka. Tornet är bland annat 66 meter högt.

– Stora synagogan, invigd 1867  och ritad av Fredrik Wilhelm Scholander. En vacker byggnad som är mycekt anrik är den Stora synagogen som invigdes 1870, samma år som judar i Sverige fick medborgerliga rättighter som alla andra. Synagogan ligger invid Kungsträdgården och är mycket vacker att titta på.

 – Kungliga dramatiska teatern, ritades av Fredrik Lilljekvist och blev inflyttningsklart 1908. Själva institutionen Dramaten inrättades redan 1787, men teatern flyttade in i det arkitektritade huset huset invid Nybroplan invigdes först 1908. Och används flitigt även i dag.

 – Stockholms stadshus, ritat av Ragnar Östberg stod klart 1923. Det finns på Hantverkargatan 1. Detta hus, är ett av de mest kända i Stockholm, då samtliga Nobelfester äger rum här. Byggnaden planerades redan 1908 men själva det arkitektritade stadshuset invigdes först 1923. Huset ser ut som en stor kyrka med sitt stora kyrktorn.

– Konserthuset, invigt år 1926, ritat av Ivar Tengbom med statyer bland annat ritade av Carl Milles. Arkitekturen sägs spegla svensk 1920-tals klassicism och ett av de första husen i Sverige för orkestermusik.

Många arkitektkontor i Stockholm

Nyare arkitektritade byggnader kan även nämnas, som till exempel Globen, som egentligen heter Ericsson Globe och ritat av Berg Arkitektkontor, stod färdigt 1989. Även Stockholm Waterfrån, som ritades 2011 och dominerar stadsbilden när man kommer till Stockholm från Riddarfjärden.

Vill man kan man ju alltid själv låta bygga ett arkitektritat hus. I Stockholm har du 1000-tals arkitektkontor att välja mellan. Har du redan ett hus och vill bygga ut, eller inreda det görs det bäst om du låter en arkitekt rita utbyggnaden eller inredningen åt dig. Då vet du att det görs på snyggast möjliga sätt. På så sätt får du ett unikt hus som ingen annan har. Läs mer här om ett erfaret arkitektkontor i Stockholm.

15 Oct 2018