Hyra bostad Stockholm - en omöjlighet?

Funderar du på att flytta till Stockholm eller bor du redan i vår huvudstad - men funderar på att hitta en ny bostad. Stockholm är en fantastisk stad på alla tänkbara sätt, men det finns en detalj som gör att många väljer att avstå en flytt - eller till och med flytta från Stockholm. Bostadsmarknaden.

Det har varit väldigt svårt att både köpa och hyra bostad i Stockholm under en längre period. Priserna för bostäder i Stockholm har konsekvent och kraftigt ökat under de senaste tjugo åren. Vilket möjliggjort för folk att bli miljonärer bara på att bo - men som också skapat en hög tröskel för de som saknat de ekonomiska förutsättningarna för att låna till en bostad.

Att hyra? Det har också varit svårt. Det har skett stora ombildningar i Stockholm och många tidigare hyresrätter har förvandlats till bostadsrätter. Utöver detta tillkommer andra problem - byggandet av nya bostäder har inte alls legat i den nivå som den enorma inflyttningen har krävt.

Ny sida ger enklare väg till att hyra bostad i Stockholm

Kort sagt: det har funnit stora problem med att hyra bostad i Stockholm och som hyresgäst har man ofta tvingats söka sig till andra- eller tredjehandskontrakt. Detta innebär att man haft en osäker situation: vad händer om värden vill ha tillbaka bostaden - eller planerar att sälja densamma? - och hur ska man kunna BO i Stockholm under sådana premisser?

Att det dessutom kan handla om rena ockerhyror är ytterligare ett problem att addera till svarta kontrakt och allmänt fiffel. Bara mörker? Nej, det finns ljusglimtar också och en av dessa handlar om en ni sida - ett slags - community där man kan få en enklare väg till att hyra bostad i Stockholm - och att hyra ut en bostad om man har en sådan.

Upplägget fungerar som så att en person som har en bostad att hyra ut lägger ut denna på sidan - verifierad och klar - och där hen också skriver ner olika kriterier såsom hyra, vilken typ av person man söker samt andra detaljer - icke-rökare, inga husdjur och så vidare. Detta gör att ett bättre lämpad urval utkristalliseras.

Sök bostad via en ny sida på nätet

För - i den andra änden gör nämligen personen som vill hyra bostad i Stockholm samma sak: man berättar om sig själv och man ringar in exempelvis maxhyra samt var i Stockholm man helst kan tänka sig att bo. Som sökande får man hela tiden notiser och uppdateringar om nya objekt och man kan genom detta också få en chans att komma först i kön. Samtliga medlemmar är verifierande och exempelvis så kollas alltid eventuella betalningsanmärkningar upp som en extra säkerhet.

Detta skapar ett enklare steg in på bostadsmarknaden och det tar bort den ljusskygga marknad som under årtionden haft vår huvudstad i ett järngrepp.

31 Aug 2022