Får man byta eluttag själv?

Man får byta eluttag själv om man har tillräckliga kunskaper. Det räcker dock inte att följa instruktioner på nätet. Då bör man istället kontakta en elektriker.

När man har målat om eller tapetserat, så upptäcker man alltid att det finns mer man borde fixa. Det slår aldrig fel. Nu syns det tydligt hur slitna golvlisterna är till exempel, och plasten i eluttagen är gammal och har gulnat. Det riktigt skär sig mot den nya färgen på väggarna.

Nu infinner sig frågan, får man lov att byta eluttag själv? Allt man behöver finns att köpa på närmsta byggvaruhus. Men el är både otäckt och farligt för den som inte vet säkert hur man handskas med det. Man får faktiskt inte heller lov att byta eluttag själv om man inte har tillräckliga kunskaper för att kunna göra det på ett säkert sätt.

Elteknisk utbildning för att byta eluttag

Om man vet vad man håller på med och spänningen är högst 16 A så får man dock byta eluttag själv. Men, handen på hjärtat, är det verkligen säkert att du har de kunskaper som behövs? Att bara läsa på nätet hur man ska göra räcker knappast för att uppfylla det kravet. Som minimum gäller nog att du har gått någon elteknisk utbildning på gymnasiet.

För alla oss andra gäller att man bör kontakta en auktoriserad elektriker. Han eller hon arbetar med el varje dag och vet precis hur det ska göras. Att byta ett eluttag är för dem lika enkelt som det är för dig att borsta tänderna. Om du anlitar en elektriker kan du helt enkelt känna dig säker på att de som ska använda eluttaget inte kommer att utsättas för en chock.

23 Jul 2022