Därför håller inglasade balkonger längre

Stockholmarna älskar sina balkonginglasningar. Inte så konstigt. Vi har fått allt mer kontinentala vanor och sitter utomhus varje sekund som vädret har tillåtit oss, hittills. Med balkonginglasningar har det numera blivit möjligt på ett annat sätt än förut att kunna sitta ute och äta. Vi föredrar att hålla våra fester utomhus på balkongen eller på altanen i allt större utsträckning. Har vi fler somrar som i år, framför oss, kommer vi att umgås alltmer utomhus. Har man då en inglasad balkong, spelar vädret ingen roll längre. Det är väl bara mitt i vintern som det blir svårt att visats ute på balkongen utan att frysa. Viss värme som kommer från en luftvärmepump, eller infraröd värme kanske kan göra det möjligt att vistas ute på en inglasad balkong, men under minus 10 blir det svårt ändå.

Därför är balkonginglasningar bra för balkongerna

När vi glasar in balkongerna, skyddar inglasningen balkongerna från all den smuts som annars finns med den tunga trafiken; allt sot och alla avgaser som bildar alger på allt som finns utomhus. Balkongerna som är inglasade gör att de håller längre, allt material som balkongen är gjord av, håller bättre. Det blir renare på en inglasad balkong. Dessutom brukar de flesta tak på inglasade balkonger vara vita, eller ljusa, vilket förmerar ljuset som kommer med solen, vilket gör balkongen ljusare än annars. Inglasningarna dämpar också bullret från någon trafik som kanske dundrar på nära håll.

Olika slags inglasningar ger olika effekter

Man kan välja mellan olika slags inglasningar, som ger olika effekter på utseende och användning.

1) Inglasning från golv till tak

Man kan få hela inglasningar från golv till tak, om man så vill. Annars är det vanliga, att man har ett balkongskydd i en annan färg, oftast vitt för att behålla ljuset i balkongen så mycket som möjligt. En hel inglasning gör att man förlorar insynsskyddet, men däremot får man en känsla av att man är närmare utemiljön. Har man en fin skog närmast, känns det som att man är närmare skogen om man har en hel-inglasad balkong.

2) Inglasning med skenor

Man kan välja att glasa in balkong eller altan med skenor. Det innebär att man kan öppna glasen med hjälp av skjutluckor. Man kan få dem antingen i svart eller vitt, eller i någon annan önskad fäg. Fördelen med att ha glasen skjutbara är att du kan öppna upp balkongen eller altanen på ett vidare sätt än utan skjutluckorna.

3) Inglasat tak

Du kan få en balkonginglasning med ett inglasat tak. Då kan du sitta innanför balkongen och titta upp i skyn när det regnar, eller snöar. Det är en unik upplevelse. Kan verkligen rekommenderas! 

3 Sep 2018