Dags att byta tak i Stockholm?

Behöver verkligen ett takbyte kosta så extremt mycket pengar? Frågan är ställd av många husägare som fått en offert från en takläggare presenterad framför sig och här ska vi direkt säga att ja, ett byte av tak kommer att kosta en del pengar – men så dyrt behöver det faktiskt inte vara. Framförallt dock – det är nödvändigt att genomföra projektet och det man ska försöka göra är att se kostnaden över en längre tid. Ett bra tak – lagt av en skicklig takläggare och med rätt material – håller i tjugo år och slår man ut summan över denna längre tid; ja, då handlar det egentligen inte om några större summor.

Men, att hosta upp det på ett bräde kan naturligtvis vara tufft. Som med allt annat så gäller det således att som husägare bygga en budget så att man kan möt kostnaden på ett bättre sätt och slippa ta det höga lån som många gör – det är där felet hos många begås. Man upptäcker att taket inte längre håller det skick det borde, man får anlita en takläggare akut och man får som en följd av detta dels en högre kostnad för takläggaren i sig och dels så tvingas man till en mindre fördelaktigt lån. Kan man hålla sitt tak under en bättre uppsikt, reparera det med jämna mellanrum och skaffa sig en bra bild över skicket och status – ja, då kan man också avsätta pengar och planera för ett byte.

Men, vi sa ovan att det inte behöver kosta så mycket pengar och vi tänkte visa detta genom att rada upp några punkter. Vi säger här att du äger ett hus i Stockholm där taket i fråga kommit att spela ut sin rätt och där du således måste byta ut detta mot ett nytt. Här är våra nycklar till hur du får detta projekt utfört av en takläggare (du kan naturligtvis göra det själv om du har kunskap, verktyg och kompetens – det ger dig osett det absolut bästa priset) till ett förmånligt pris:

* Annat material? Du kanske har tegel just nu – men det finns ingenting som säger att just detta – dyra – material ska fortsätta vara det som ditt tak är gjort av. Väljer du exempelvis ett plåttak så blir det billigare och dessutom – i och med att det är lättare – så påverkas husets hela konstruktion betydligt mindre. Att lägga ett plåttak kräver dock i de flesta fall en takläggare.

* Rätt takläggare: Att du bor i Stockholm ger dig en fördel sett till att du kan begära in flera offerter från flera olika takläggare. Ju fler du kontaktar – desto tydligare kommer du att se den varierande prisbilden. Kvaliteten på jobbet är dock viktigast; se till att inte lägga dig för lågt – en takläggare i Stockholm som ligger extremt mycket lägre i pris är förmodligen inte den bästa yrkesmannen i staden (den dyraste är förmodligen inte heller den bäste).

* Rot-avdraget: Använder du rot-avdraget så kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden; detta är en förmån som du bör använda dig av vid ditt takbyte i Stockholm. Det gör en enorm skillnad. Se till att dels kolla upp om du är berättigad och dels också meddela din takläggare att du vill avvända Rot innan projektets början.

Här finns en takläggare i Stockholm vi kan rekommendera: www.takläggarestockholm.org.

6 Feb 2017