Catering gör evenemanget smidigare

Större sammankomster och evenemang i Stockholm kräver sin beskärda del av planering och logistik. Det kan handla om en mässa/konferens och där man planerar att gäster i hundratal ska komma till exempelvis hallen i Älvsjö. Frågan är hur de ska ta sig dit, var ska alla bo, vad ska de äta och dricka under tiden?

Ju bättre man lägger upp olika strategier och tänkbara scenarion - desto smidigare process kan summeras i efterhand och desto troligare är det att alla gästerna ger en tumme upp som ett samlat betyg. Vad gäller mat och dryck så är catering alltid ett gångbart alternativ.

Utvecklingen har gått framåt rejält Just catering i Stockholm har fått ett rejält uppsving under senare år och man kan se detta genom att titta på ökningen av företag, genom att se vilka typer av menyer som numera finns och genom att skärskåda det faktum att alla företag även erbjuder extratjänster som gör exempelvis en konferens komplett. Vi ger några exempel på sådana:

  • Bord och stolar. Att man kan hyra bord och stolar är en klar fördel. Det möjliggör nämligen att konferensen blir mer levande och där deltagarna blir mer aktiva. Borden i fråga bör vara av stående modell då dessa kräver mindre utrymme. Stolarna å sin sida är inte primärt till för att sitta ned och äta vid - de finns där för att man ska kunna vila benen då det krävs.
  • Musikanläggning och serveringspersonal. Att kunna spela lite härlig hissmusik i bakgrunden ger en mer avslappnad atmosfär som uppskattas av de flesta. Serveringen är direkt livsviktig. En skillnad mellan dåtidens catering och dagens dito i Stockholm är att serveringspersonalen är utbildade och skickliga kring hur man ska gå tillväga. Det handlar inte om några inringda studenter som vill dryga ut kassan. Nu är det som att besöka en finare restaurang - det höjer statusen på konferensen och gör att alla tar denna på ett större allvar.
  • Menyerna har, utan tvekan, blivit mer sofistikerade - framförallt om man ser till de gröna alternativen. Idag väljer fler bort kött och man gör detta av såväl etiska som miljömässiga skäl. Det har många företag inom catering tagit fasta på och det har också gjort att utvecklingen gått framåt så pass snabbt som den ändå har gjort. Vi skulle säga att man som arrangör faktiskt tjänar på att beställa vegetarisk catering rakt igenom. Dels är den billigare, dels så är den också mer utvecklad och tillagad med hjärtat. Det märks på smaken. Och: det är aldrig dumt att ta ställning. Varför inte visa att ni bryr er om miljön och göra denna fråga till en del av er konferens? De flesta behöver en liten knuff i rätt riktning och inse att vegetarisk mat - om än för någon gång i veckan - är lika god och bra som den mat som innehåller kött.

Var ute i god tid för bättre catering

Det var några tydliga detaljer som visar på utvecklingen av catering i Stockholm. Men, vi ska även nämna följande lilla detalj innan du kastar dig in för att ringa ett företag som erbjuder tjänsten: tänk på storleken. Även om utvecklingen har varit stor så finns det fortfarande få företag inom catering som har kapacitet att klara av en större konferens/mässa/tillställning.

De flesta företag är små och vänder sig till privata, lite mindre fester och sammankomster. Det är därför viktigt att vara ute i god tid. Vill du anlita en mindre firma så måste du också ge denna en chans att förbereda sig, samla folk och planera all mat som ska serveras. Att ringa några dagar innan fungerar definitivt inte.

31 Oct 2018