Bostadsanpassning av huset i Stockholm

Funktionshindrade har rätt till bostadsanpassning. Huset i Stockholm kan få hjälpmedel, till exempel trapphiss, så att den som har problem kan klara sig själv.

Lars hade passerat 80-årsstrecket för några år sedan. Hans fru hade gått bort och nu var det bara han själv kvar i huset i Stockholm. Detta hus hade de bott i sedan barnen var små och här hade han alla sina lyckliga minnen. Han ville verkligen inte lämna huset för att flytta till nåt mindre och lämpligare, såsom barnen var på honom om.

Problemet var dock att han led av generaliserad artros, alltså artros som var utbredd i hela kroppen. I stort sett alla leder var påverkade. Särskilt illa var det med knäna. Det vänstra knäet var värst - underbenet stack ut i sidled från knäet och han kunde inte gå ett enda steg utan rollator eller kryckor.

Bostadsanpassning löser problemen

Huset hade två våningar, med sovrummet på ovanvåningen. Lars tyckte att barnen kunde hjälpa honom att möblera om så att han kunde använda endast bottenvåningen. Då skulle han inte behöva ta sig upp och nedför trappan. Äldsta dottern kom dock med ett motbud. "Du har rätt till bostadsanpassning, pappa", sa hon.

Det hade han inte tänkt på. Dottern tog tag i att diskutera med kommunen och en man från en firma kom och tittade på förutsättningarna. "Det här löser vi", sa han, "en trapphiss blir det första vi ska installera, sen ska ni få se på en hel del annat som vi kan göra utöver det." Lars suckade lättat. Han skulle kunna stanna i huset och ha det lika bra som alltid. Läs vidare om bostadsanpassning här: bostadsanpassningstockholm.nu

21 Sep 2022