Behov av elektriker i Stockholm

I och med att man bygger så mycket i Stockholm så ser man där att det finns ett väldigt stort behov av kunniga personer inom byggnads- och hantverksbranchen. Det här gäller både vid större byggnationer av bostäder – alla vet att Stockholm har väldigt stora problem med att se till att alla invånare får tillgång till boenden med rimliga priser – och av exempelvis större köpcentrum, sjukhus och andra offentliga byggnader.

Kort sagt; att Stockholm expanderar både sett till befolkning och sett till yta är en sak som gynnar byggbranschen. Det som dock får anses som oroväckande här är att den svenska återväxten generellt sett ser ganska klen ut – elektriker, rörmokare, takläggare – och att det av den anledningen kan innebära problem i framtiden. Man ser redan nu nämligen tecken på att det finns för få yngre elektriker i Sverige och då det samtidigt finns en stor generation som närmar sig pensionen så är det onekligen en ekvation som inte riktigt går ihop.

Förklaringen till detta går att spåra till att det för några år sedan inte byggdes lika mycket i Sverige och i Stockholm; något som gjorde yrken inom denna sektor väldigt oattraktiv och det är dessa dåliga frukter som man nu alltså får skörda. I stort sett så har man under denna period tappat en generation av potentiella elektriker och här måste man jobba hårt med att åter ge det yrket lite attraktionskraft.

Det vill säga; de gymnasiala programmen och utbildningarna måste attrahera yngre personer i samma utsträckning som förr och här har man verkligen en utmaning framför sig. Just nu finns ingen panik i Stockholm – men fortsätter utvecklingen, något som allting tyder på, så kommer behovet i framtiden att vara enormt efter elektriker, rörmokare, plåtslagare och i viss mån snickare.

Faran med klen återväxt

Det som man över hela byggnadsbranschen sett som ett problem är den fria rörligheten inom EU. Det vill säga; det finns stor lönsamhet för entreprenörer att anlita billigare arbetskraft snarare än att lita på de svenska mindre företagen. Ska man exempelvis bygga ett större lägenhetskomplex i Stockholm så finns det en större lönsamhet i att välja en polsk firma snarare än den svenska elektriker som erbjuder sina tjänster.

Det här är väl i grund och botten en sund utveckling och precis den som vi förespråkade den dagen då vi demokratiskt slog fast att ett inträde i EU var lösningen för Sverige?

Nej, det finns väldigt många avigsidor i detta och den främsta handlar om villkor och risker. Kort sagt; ett människoliv blir mindre värt i jakt på profit och de större entreprenörerna har tyvärr allt sämre syn på säkerhet då det kommer till utländsk arbetskraft än svensk sådan. En svensk elektriker eller byggare skulle aldrig utsätta sig själv för livsfara vid sitt arbete och skulle av den anledningen till punkt och pricka följa de regler och normer som finns.

En person som kommer från ett annat land däremot har inte samma fokus – och är omedveten – om hur den svenska standarden ser ut; något som leder till att denne blir utnyttjad och jobbar enligt osäkra villkor. Här har hela Europa ett stort problem; ska konkurrens vara fri – ja, då måste alla regler också vara glasklara. Det vill säga – en elektriker ska ha samma branschnormer oavsett om han arbetar på ett bygge i Stockholm eller i en villa i Gdansk. Schyssta och säkra villkor, är det som krävs. I kombination med den dåliga återväxten inom byggsektorn i Sverige så kommer vi förmodligen att i framtiden se fler utländska företag vid olika byggnationer – något som i sig inte är någon fara; om dessa personer bara kan jobba på ett säkert sätt där deras liv aldrig ställs mot en ökad lönsamhet.

Ett jobb som elektriker innebär nog med faror som det är; dessa risker måste snarare minskas än det motsatta som i ser i dagsläget.

Svenska elektriker lämnar landet

Man ska heller inte tro att det är så att utländska arbetare kommer till Sverige och stjäl jobb från personer verksamma inom byggsektorn. Nej, det är nämligen så att dessa i själva verket är absolut nödvändiga och detta då svenska motsvarigheter själva har lämnat plats för dem. Detta i form av egen emigration och här är det främst ett land som lockar mer än något annat: nämligen Norge.

Att svenska elektriker sticker till Norge sker av rent ekonomiska skäl och ser man dessutom att det där sker en landsomfattande expansion – inte som i Sverige där främst Stockholm expanderar – så finns det också jobb överallt. Det finns – helt enkelt – mer pengar att hämta i vårt västra grannland och då dessutom resor, arbetstid och förmåner är väldigt goda så är det också lätt att förstå varför.

Men; då måste således Stockholm hitta lämpliga elektriker och byggnadsarbetare någon annanstans och det sker som sagt – i en större grad – inom EU. Det hela påminner om ett slags kretslopp som är enkelt att förstå och relatera till.

Utbilda dig till elektriker

Söker man som ung person efter ett arbete där man kan vara verksam inom en längre tid så är byggsektorn i allmänhet och yrket som elektriker i synnerhet verkligen ingen dum idé. Det enklaste är naturligtvis att man läser redan på gymnasitet; men även efter denna finns det hjälp. Man kan ofta läsa på högskola och man blandar dessutom teoretiska kunskaper med rent praktiska; något som passar de allra flesta.

Passa på att kolla hur utbildningarna till elektriker, rörmokare, plåtslagare eller takläggare ser ut i närheten av din stad – jobben finns och detta även om man ser en lång väg in i framtiden. Särskilt då – som sagt – i huvudstaden Stockholm.

Man kan förtås även kontakta elektriker i Stockholm och höra sig för, till exempel till denna: http://www.elektrikerstockholm.biz/.

20 Apr 2017